HOMO DEUS – Kratka istorija sutrašnjice
HOMO DEUS – Kratka istorija sutrašnjice
izdavač: , Beograd, 2018.
broj strana: 524
naslov originala:
Homo Deus
prevodilac: Tatjana Bižić

Novi naslov Hararija predstavlja, u stvari, priručnik za snalaženje u razumevanju budućnosti koja je, u mnogim segmentima, već počela. Harari i u ovoj knjizi ne prestaje da zapanjuje načinom na koji tretira teme o kojima neprestano razmišljamo: kuda ide ovaj svet, šta je čovek, šta je bog, koja je njihova uloga u razvoju društva, šta je sreća itd.  Harari otvara ove teme na originalan način i nemoguće je poistovetiti ga sa nekim od prethodnika koji su se bavili sličnim antropološko-filozofskim temama. Precizan je u tvrdnjama koje detaljno obrazlaže i dovodi nas do zaključka da je čovek došao do stepena razvoja kada svim svojim postupcima ne radi ništa drugo do negacije svega ljudskog u sebi i oko sebe. „Kao što je nuklearno oružje omogućilo novi mir, tako bi budući tehnološki razvoj mogao da postavi pozornicu za nove vrste ratova“ – te nove vrste ratova detaljno pojašnjava i predlaže da bi trebalo da težimo da uzdignemo ljudska bića u božanstva, „da homo sapijensa pretvorimo u homo deusa“. To je težak zadatak u čijem rešavanju mogu da nam pomognu samo znanje i nauka: „Naučnici će nas uzdići u bogove“, tehnologija će zanemariti značaj običnog čoveka homo sapijensa, u laboratorijama će se rađati nove religije i tako će nastati homo deus. Hoćemo li se pretvoriti u mašine? 

 

Odlomak iz dela

… Tri ključna pitanja za koja se nadam da će vam ostati u mislima još dugo pošto budete pročitali ovu knjigu do kraja:

  1. Jesu li zaista organizmi samo algoritmi i svodi li se život samo na obradu podataka?
  2. Šta je vrednije, inteligencija ili svest?
  3. Šta će se desiti s društvom, politikom i svakodnevnim životom kada nas nesvesni, ali visokointeligentni algoritmi budu poznavali bolje nego što sami poznajemo sebe?
 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.