Evropa u globalnom dobu
ključne reči:

Evropa u globalnom dobu
izdavač: Clio, Beograd, 2009.
broj strana: 302
naslov originala:
Europe in the Global Age

Samim naslovom Evropa u globalnom dobu Entoni Gidens nam predočava globalno doba kao stanje stvari, skup društvenih okolnosti koje nagoveštavaju mnoge promene u našem životu. S tim u vezi, globalizaciju određuje kao proces, koji se odnosi na uticaje koji do tih promena dovode.

 

Ova knjiga je nastala kao rezultat mnogih seminara i rasprava povodom podrške projektu jedinstvene Evrope i evropskom socijalnom modelu. U toj borbi za Evropu preko Unije ima mnogo različitih mišljenja, od toga šta je Evropska unija danas, do razmišljanja kako bi ona trebalo da izgleda u budućnosti. Entoni Gidens navodi da ta borba za samopotvrđivanje Evrope u svetu nije laka, ali je moguća. Ovom knjigom se putem mnogih rasprava govori o tome kojim putem Unija treba da nastavi dalje. Interesantno je pitanje da li bi Evropa mogla biti bolje plasirana nego SAD po pitanju privrede plasirane na znanju. Gidens navodi primere mnogih zemalja poput Nemačke, Italije, Francuske po pitanju inovacija socijalnog modela. Raspravlja o socijalnoj pravdi i društvenim podelama u postindustrijskom društvu i stvaranju novog pozitivnog socijalnog sistema. Možda mnogima ne izgleda tako, ali današnji trenutak je za Evropu doba mogućnosti za ekonomsko jačanje i prednjačenje u promenama.

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.