Autizam – vežbom do spoznaje: specifična trenažna tehnologija
Autizam – vežbom do spoznaje: specifična trenažna tehnologija
izdavač: Balkanski kulturni centar, Beograd, 2016.
broj strana: 200

Autizam je složeni razvojni poremećaj za koji je karakteristično neprihvatanje okoline. Knjigom Autizam – vežbom do spoznaje, autori su se potrudili da nas uvedu u ovaj uglavnom nepoznati svet, kako bi pomogli nastavnicima fizičkog vaspitanja, zaposlenima u specijalizovanim ustanovama koji rade sa decom obolelom od autizma, kao i samim roditeljima. Profesori fizičkog vaspitanja Mirko Ovuka i doc. dr Vesna Nemec, autori knjige, ističu važnost fizičke aktivnosti, značaj igre, pokreta, odnosno prisustva metakomunikacije u radu sa autističnom decom. Kroz 16 poglavlja, autori sa iskrenom željom da prenesu svoja znanja i iskustva, daju odgovore i uputstva za sprovođenje nastave fizičkog vaspitanja. Knjiga nudi čitav sistem vežbi (čiji je opis propraćen ilustracijama demonstriranja tih vežbi), od najjednostavnijih do onih složenih (u zavisnosti od uzrasta), veliki niz igara („Ribice”, „Sklanjaj glavu”, „Sakupljači kamena”,  „Neimari”,  „Oro”…), metodičke primere časa fizičkog vaspitanja, kao i same karakterictike deteta sa autizmom. Poseban akcenat je stavljen na značaj roditelja u životu takvog deteta, kao i na uputima, tj. konkretnim odgovorima u mogućim situacijama. Kako sami autori navode, osobama sa smetanjama u razvoju treba pomoći da ovladaju kontrolom tela i volje, a to se može postići adekvatnom metodom, kao i uz dosta ljubavi, pažnje, verovanja, strpljenja.

Autor preporuke:
Odlomak iz dela

Vežbe opuštanja su neophodne u radu sa detetom sa autizmom, jer imaju smirajući efekat i uravnotežuju odnos tela i uma, ali istovremeno jačaju i sveukupno zdravlje. Tehnike opuštanja su primarne, jer mogu da pomognu osobama sa autizmom da žive mirnije, u skladu sa svojom okolinom, ispunjeni pozitivnim mislima (što i inače jesu, ali nisu naučeni da ih slobodno ispolje).

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.