Umetnost neviđeno niskih očekivanja
Umetnost neviđeno niskih očekivanja
izdavač: Kreativni centar, Beograd, 2016.
broj strana: 170
naslov originala:
Konsten att ha sjukt låga förväntningar
prevodilac: Svetlana Tot

Osa Aspećren rođena je 1972. godine u Bodenu u Švedskoj. Piše scenarije za radio, televiziju i pozorište. Umetnost neviđeno niskih očekivanja je njen prvi roman i posvećen je tinejdžerima.

Roman počinje krajnje specifično. Glavni lik, petnaestogodišnji Emanuel Kent, uvodi nas u priču savetom da smanjimo svoja očekivanja, i garantuje da se u tom slučaju nećemo razočarati, a ako premaši naša očekivanja, tim bolje.

Emanuel se prilično razlikuje od svojih vršnjaka. Visok je dva metra, nosi veoma uske pantalone, ima bubuljice po licu i nosi protezu. On je tinejdžer čiji su komentari često upućeni pogrešnoj osobi ili u pogrešnom trenutku. Često je vođen čudnim tokovima misli. Ima samo jednog prijatelja, Turea, koji je takođe poseban. Uvek izgleda pospano, ima čupavu kosu i stalno nosi gumene čizme. Sputava ga u pokušajima da pronađe prijatelje. Iznenada Tureov otac umire i Emanuel koristi njegovo odsustvo da se sprijatelji sa devojčicama iz škole.

Roman prati događaje iz Emanuelovog svakodnevnog života, njegove postupke i njihove posledice.

Odlomak iz dela

Kako me drugi vide? Vide par tanušnih nogu i bubuljičavo lice s prevelikim nosem. I frizuru koja je neka vrsta izrasle frizure hokejaša. To nije moja krivica nego Vanjina jer me je ona ošišala. Hoću da kažem, oni vide samo moje tanušno telo i čuju jadne komentare koji izlaze iz mojih usta. Ostatak je nepoznat okolini!

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.