Sve je u redu
Sve je u redu
izdavač: Kreativni centar, Beograd, 2017.
broj strana: 110

Knjiga kratkih priča Jasminke Petrović napisana je u formi prepiski, odnosno pisama nekih mladih osoba i njima bliskih odraslih, čije su sudbine povezane. Priče su veoma vešto isprepletane. U prvom delu knjige grupisane su priče kroz koje su predstavljeni problemi tinejdžera, koji prate njihovo odrastanje. Problemi su različiti, od sukoba sa roditeljima i vršnjačkog nasilja, preko nacionalne netrpeljivosti, do teških bolesti. Drugi deo knjige čine priče u kojima se pojavljuju likovi koji nude rešenja za predstavljene probleme i nagoveštavaju da nije sve tako crno i da može biti sve u redu.

 

Knjigom dominiraju uzajamni odnosi likova, njihova psihologija, a namenjena je svima onima „koji tragaju za slobodom”.

Odlomak iz dela

Kad sam se vratio kući, mama je mislila da će mi otkazati bubrezi, jer sam celu noć proveo u mokrim pantalonama na minus pet, a ja sam joj kazao: Mama, sve je u redu, sedi da razgovaramo. Želim da ti nešto kažem o sebi, nešto što ti sigurno već znaš, ali ja moram naglas da izgovorim… Mama me je samo slušala, a onda mi je rekla: Đorđe, ti mi ličiš na tvrdoglavog pingvina koji trapavo trči po stenama i uporno maše krilima. Sine, pa ne moramo svi da letimo. Do slobode se dolazi na bezbroj načina. Pingvin je pretvorio svoja krila u peraja. On ne ume da leti, ali zato bolje pliva od drugih riba. Šta čekaš, skači i plivaj!

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.