Sedam minuta posle ponoći
Sedam minuta posle ponoći
izdavač: Orfelin izdavaštvo, Novi Sad, 2013.
broj strana: 215
naslov originala:
A Monster Calls
prevodilac: Sava Kuzmanović

Grafički roman Patrika Nesa „Sedam minuta posle ponoći“ nastao je po ideji Šivon Daud, koju je rana smrt sprečila da ideju sama razvije. Može se reći da je to roman o sazrevanju, ali i fantastičan roman sa elementima horora, za koji Patrik Nes kaže da je knjiga „o strahu od gubitka, koji je univerzalan“. Njegovu mračnu atmosferu dočarao je Džim Kej ilustracijama na kojima dominira crno uklopljeno sa sivim tonovima i belim.

Patrik Nes  želi da prikaže tinejdžere ozbiljno i da oseti kako bi se čitalac osetio. U ovom romanu odrastanje trinaestogodišnjeg Konora obeleženo je strahom od gubitka terminalno bolesne majke, ali su njegov siže i kompozicija takvi da mladog čitaoca, zapravo, osnažuju.

Središnji motiv je fantastični motiv tise koja se pojavljuje u Konorovim košmarima kao  drvo–čudovište, sedam minuta posle ponoći. Konor, kao i čitalac, do kraja ostaje nesiguran da li je čudovište-drvo deo košmara ili je stvarno. Simbolika tise preuzeta je iz keltske mitologije kao arhetip obnavljanja i životne snage.

U kompoziciji romana umetnute su tri parabole koje Konoru pripoveda čudovište-tisa. One pružaju pouke, ali i isceljenje; tu su da psihološki ojačaju junaka kako bi se suočio sa gubitkom.  Konor sazreva prihvatajući sopstvena osećanja i  protivrečnosti saznanjem o tome da su ljudi i dobri i zli, i da je ljudski imati protivrečne misli i osećanja.

Iako knjiga na prvi pogled deluje zastrašujuće, ona dovodi do katarze i pročišćenja osećanja straha od gubitka, besa i krivice kako kod junaka, tako i kod čitalaca.

Patrik Nes (1971), britansko-američki pisac, za ovaj roman, 2012. godine, dobio je britansku Karnegi medalju koja se dodeljuje za književnost za decu, a  Džim Kej medalju Kejt Grinvej za ilustraciju. Prema knjizi je 2016. godine snimljen film.

Odlomak iz dela

Čudovište se pojavilo odmah posle ponoći. Tada se čudovišta pojavljuju.

Konor je bio budan kada je došlo.

Imao je noćnu moru. Ne tek bilo koju noćnu moru. Onu koja ga je često pohodila u poslednje vreme. Onu u kojoj su tama i vetar i vrištnje.  Onu u kojoj ruke klize iz njegovog stiska, koliko god snažno pokušavao da ih ne ispusti. Onu koja se uvek završavala sa…

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.