Vesna i cipela tesna
Vesna i cipela tesna
izdavač: Laguna, Beograd, 2017.
broj strana: 72

Sve veći broj dece predškolskog uzrasta ima neki problem ili odstupanje u govorno-jezičkom razvoju. Pesmice su najbolje sredstvo za bolje pamćenje, jezički razvoj i govorno osamostaljivanje dece.

 

Vesna i cipela tesna Nataše Labović je zbirka pesama pogodnih za razvoj govora i za pravilan izgovor glasova srpskog jezika. Živopisne ilustracije Aleksandra Stojšića, uz pesme koje nose mnogo smeha, šala i dosetljivosti, veoma su dopadljive deci. 

 

Pesme su pisane su tako da se uvežbava izgovor „problematičnih“ glasova na različitim pozicijama u reči. Neki od glasova su: š, s, l, r, c, nj, h, z. Ponavljanjem stihova dete uči da pravilno izgovara određeni glas i razvija verbalno pamćenje.

 

Pesmice prati objašnjenje o načinu pozicioniranja jezika u odnosu na usne i zubiće, što je dodatno ilustrovano devojčicom koja pokazuje način postavljanja govornog aparata za uvežbavanje i pravilno izgovaranje određenog glasa. Ova knjiga je odličan priručnik za roditelje, vaspitače, nastavnike i logopede.

 

Nataša Labović rođena je 1972. godine u Beogradu. Diplomirala je logopediju na Defektološkom fakultetu, a specijalizirala na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Vesna i cipela tesna je njeno prvo autorsko delo.

Odlomak iz dela

Pažnja, pažnja!

Vežba za glas „nj“ u sredini reči

 

Pažnja, pažnja!

Pobeglo je prase

sa obližnjeg ražnja –

za njim je potražnja!

 

Prepoznaćete prase –

obaveštavamo mnjenje –

liči na pečenje,

ukusno stvorenje.

 

Pronašli smo gudu

u opštinskom sudu.

Logika je zdrava –

traži svinjska prava!

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.