Tigar u mojim rukama: mala priča o masaži
Tigar u mojim rukama: mala priča o masaži
izdavač: Propolis Plus Books, Beograd, 2011.
broj strana: 30
naslov originala:
Det bor en tiger i mina händer
prevodilac: Čedomir Cvetković

Interaktivna slikovnica „Tigar u mojim rukama“, koju su zajednički sačinile Žanet Milde i Sabina Rosen, posebna je po tome što prepliće pripovedanje priče sa masažom, kao jednom od alternativnih metoda za opuštanje. Ona može da se čita poput obične slikovnice, ali čitanje može i da se kombinuje sa masažom. Uputstva za pokrete, koji su usklađeni sa fabulom, nalaze se na svakoj stranici. Tako pored uživanja u slušanju i razgledanju ilustracija, čitanje priče na neobičan način  može da uključi i čulo dodira.

Polazeći od toga da je masaža tehnika koja pomaže oslobađanju od stresa i osećanja tuge, straha ili ljutnje, autorke smišljaju priču o devojčici Moli koja je tužna i bezvoljna zbog toga što je uginula njena maca Hanu.  Dečak Milo – tigar, kao simbol živote snage, hrabrosti i podrške, pričom i masažom, vodi Moli na metaforično putovanje. Prelazeći uz tigrovu pomoć i ohrabrenje prepreke, koje su oličenja različitih Molinih osećanja,  Moli stiže do Sunčevog brega,  odnosno simboličnog prihvatanja gubitka i oslobođenja od tuge.

Interaktivni deo slikovnice čini i poziv deci da izmaštaju svoju priču praćenu masažom: „Izmisli sopstveni put u zemlju masaže  i pozovi druga/drugaricu s kartom u oba smera, odavde do Zemlje mašte i nazad.“

Žanet Milde je švedska književnica i ilustratorka, nagrađena, između ostalih, i plaketom Else Beskov, 2002. godine. Sabina Rosen je diplomirani terapeut-maser, sa višegodišnjim iskustvom u masaži u  švedskim predškolskim i  školskim ustanovama, u kojima je upotreba masaže radi  opuštanja i stvaranja boljih veza između dece uobičajena

Odlomak iz dela

Moli je ležala na sofi.

       –  Šta bi ti htela da radimo? – upita Milo.

       –  Ništa – odgovori Moli.

Nije želela da se takmiči u trčanju, da pravi kućicu, niti da vozi bicikl. Nije želela ni da pravi čokoladne bombice. Bila je tužna jer joj je maca, Hanu, uginula.

Milo je želeo da je razveseli.

 Ali kako?

 A onda se setio.

     –  U mojim rukama živi jedan tigar – reče Milo. – Hoćeš li da mu se pridružiš u avanturi?

Moli prihvati predlog.

    –  Onda krećemo – reče Milo. – Samo, molim te, zažmuri!

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.