Sofijine mudrolije sa Markom Kraljevićem
Sofijine mudrolije sa Markom Kraljevićem
izdavač: , Beograd, 2019.
broj strana: 95

Knjiga Sofijine mudrolije sa Markom Kraljevićem čitaoce ubacuje u vremeplov, vraća ih u 14. vek, u vreme kada je živeo istorijski i epski junak Marko Kraljević i vešto ih navodi da zamisle da su njegovi savremenici i da slušaju njegove dogodovštine iz prve ruke.

Kroz niz zanimljivih priča, rasvetljava se lik jednog od najvećih srpskih srednjovekovnih junaka, kroz istorijske činjenice i narodno predanje. Čitalac saznaje detalje o Markovim roditeljima, kralju Vukašinu i majci Jevrosimi, o srednjovekovnim junacima sa kojima se Marko susretao, ali i otkriva kako se živelo u 14. veku, čime su se ljudi hranili, kakve su bile okolnosti na Balkanu i šire.

Sve vreme istinita priča o Marku Kraljeviću kao vladaru i  ratniku prepliće se sa bajkovitim i dobro znanim epskim elementima o čoveku ogromnih sposobnosti, zaštitniku sirotinje i potlačenih, neustrašivom borcu protiv nasilja i nepravde.

Uz ovu knjigu čitaoci, osim što mogu mnogo da nauče, mogu i da se zabave. Upravo najveća draž i originalnost knjige leži u njenoj interaktivnosti, što deca posebno vole. Sova, po imenu Sofija, mudra je prijateljica koja čitaoce sve vreme prati dok čitaju i, na kraju svakog poglavlja, postavlja pitanja i zadatke. Tako, u toku čitanja mora da se promišlja, odgovara, dopisuje, preispituje, crta, rešavaju kvizovi.

Knjiga je idealna za decu od 8 do 12 godina. No, treba reći da knjiga sadržinski nudi štivo zanimljivo za sve uzraste, a u formi koja pobuđuje na dinamično čitanje u kojem se uživa bez obzira na godine.

 

Odlomak iz dela

Markova želja

       U vreme kada počinje ova pripovest, živiš povučeno u jednom manastiru. Preko dana si učitelj, a noću pišeš, čitaš i prevodiš knjige sa grčkog jezika. Naročito te zanima istorija. Ali proučavaš i političke prilike evropskih zemalja u tom burnom 14. veku. Hteo bi da napišeš i knjigu o životu kraljeva.

       Jedne vetrovite noći usnio si čudan san. U manastirsku sobu ušao je vitez, na krevet ti stavio kartu tadašnje Evrope i vreće dukata, a na njima pismo. Pisao je da te ispred vrata čekaju kočije za put ka dalekim zemljama. Probudio si se i zamišljeno pogledao kroz prozor, jer je san bio toliko stvaran da nisi bio siguran gde se nalaziš.

       U tom trenutku čuješ kucanje na svojim vratima i vidiš oca Dimitrija kako lagano ulazi.

„Srpski kraljević po imenu Marko čuo je kako svi hvale tvoju učenost. Danas dolazi sa svojom svitom da te upozna.ˮ

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.