Razgovor oko sveta za 8 minuta
ključne reči:
, ,
Razgovor oko sveta za 8 minuta
izdavač: , Lazarevac, 2017.
broj strana: 124

Knjiga „Razgovor oko sveta za 8 minuta” obiluje kratkim, sažetim, veoma neobičnim, pomalo luckastim i nadasve zabavnim pričama. Osim priča, u knjizi se mogu naći i druge kratke forme, pa će čitaoci uživati u skečevima, različitim dosetkama i mudrolijama, neobičnim kulinarskim receptima, nesvakidašnjem horoskopu, zabavnom kvizu i sms pričama. Ovo je knjiga po kojoj je dozvoljeno i poželjno da se piše, jer čitaoci u više navrata na stranicama knjige nailaze na pozive i daje im se  prostor da dopišu svoje utiske, završe priču, izraze svoje mišljenje, istražuju i napišu činjenice do kojih su došli. Pisac kaže da najbolje priče mogu da se smeste u dve-tri rečenice, motiviše čitaoce i pomaže im da se oprobaju u pisanju istih. Ova knjiga čitaocu daje slobodu, da je čita odjednom ili iz više navrata, da počne čitanje od prve, poslednje ili bilo koje druge strane. Ali, bez obzira kako se čita, rezultat će biti isti, zagarantovana je dobra doza humora i smeha.

Igor Kolarov (1973–2017) jedan je od najznačajnijih savremenih srpskih pisaca za decu i mlade. Zbog svoje osobene poetike i humora, omiljen je među čitaocima svih generacija. Po njegovom romanu „Agi i Ema” snimljen je istoimeni film. Kolarov, dobar romanopisac, majstor minijature, svoje priče prilagodio je savremenom digitalnom dobu, pa neke od njih mogu da se nađu i na displeju mobilnih telefona.   

Odlomak iz dela

SMS PRIČE

 

TAKAV JE VINI

KAĆA: Volela bih da si romantičniji. I da mi stalno govoriš da sam lepa.

VINI: A-ha.

KAĆA: I da mi kupuješ poklone.

VINI: OK.

KAĆA: I da se tučeš zbog mene.

VINI: Molim te, prestani da se mešaš u moju ljubav prema tebi!

 

HVALISAVAC

GIGA: Ja sam lep i pametan!

MARKO: Valjda.

GIGA: Zašto me onda Sofija tako uporno izbegava?

MARKO: Zato što misli svojom, a ne tvojom glavom.

 

KASKADER(KA)

CANE: Moja baba se zaposlila kao kaskader u jednom akcionom filmu i slomila prst.

LARI: Stvarno?!

CANE: Ma, neee. Uskoro počinje škola, pa vežbam razna opravdanja…

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.