Priče za laku noć male buntovnice
Priče za laku noć male buntovnice
izdavač: Vulkan, Beograd, 2017.
broj strana: 212
naslov originala:
Good Night Stories for Rebel Girls
prevodilac: Aleksandra Golubović

Priče za laku noć male buntovnice je knjiga namenjena devojčicama (ali i dečacima) kojima su dosadile tipične bajke o princezama. Ova knjiga namenjena je i roditeljima koji žele svojoj deci da prikažu svet onakvim kakav jeste, prepun pozitivnih primera žena koje su imale interesantne živote i koje su uspele u ostvarenju svojih snova.

 

U knjizi se nalazi 60 bajki za laku noć, svaka o po jednoj takvoj „anti-princezi“. Među njima su Astrid Lindgren, Kleopatra, Koko Šanel, Elizabeta I, Džoan Džet, Marija Kiri, Frida Kalo, Joko Ono, Zaha Hadid… Sve priče prati po jedna prelepa i specifična ilustracija 60 različitih ilustratorki.

 

Elena Favili i Frančeska Kavalo su počele rad na ovoj knjizi kao projekat na Kikstarteru, čija je suština bila odgovor na rodne stereotipe prisutne u dečjoj književnosti. Žene o kojima su ispričale priče su iz svih krajeva sveta. Neke od njih su živele davno, a neke su heroji današnjice. Među njima su kraljice, naučnice, aktivistkinje, pravnice, novinarke, sportistkinje i rok zvezde. Ovako raznovrsne biografije nude deci mnoštvo različitih mogućih uzora i široko polje za maštanje o tome šta bi sve mogli da postanu kad porastu.

 

Na kraju knjige, upravo kao poziv na maštanje o sopstvenoj budućnosti, ostavljen je prostor za ispisivanje priče o svom životu i prostor za crtanje autoportreta. Ova knjiga nudi potpuno novi i moderan pristup pričanju priča za laku noć za generacije koje će oblikovati našu budućnost.

 

Odlomak iz dela

Bila jednom jedna devojčica po imenu Joko, koja je živela u prelepoj kući u Tokiju. Kada je izbio rat, njena kuća je bombardovana. Joko i njena porodica pobegli su da sačuvaju život. Iznenada, ona i njen brat nisu imali igračke, krevete, užinu niti odeću. Morali su da prose za hranu. Druga deca su ih zadirkivala jer su jednom bili bogati, a sada su bili najsiromašniji među siromašnima.

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.