Najlepše veštine
Najlepše veštine
izdavač: Kulturni centar Ribnica, Kraljevo, 2020.
broj strana: 80

Prva knjiga za decu Živorada Nedeljkovića ostaje na tragu poetike koju poznajemo iz njegovih pisanja za „odrasle” čitaoce, posebno onih iz kasnijeg perioda. Naime, jedna od presudnih tema zbirke Najlepše veštine jesu, s jedne strane, čitanje, i sa njim neodvojivo povezano saznavanje sveta, i s druge, jezik i pisanje, koji nas vode do pitanja stvaranja ali i osvajanja postojećeg (otuda su i pesnik i naučnik ustreptala bića jer naslućuju suštinu). Pesnik podvlači važnost čitanja (Čitanja su nadasve bitna i za bića sitna, Kad čitaš, ne postoji kriza i sl.) a u svojevrsnim autopoetičkim iskazima razotkriva svoju veru u čudo poezije i zaokupljenost jezikom (da parafraziramo stihove iz pesme „Kako je nastala ova knjiga”: život je krčag poezije i pesnik pije iz te testije). Otuda ne čudi što su brojne pesme posvećene nastajanju („Kako su nastale ptice”, ribe, vazduh, trave, buka, ljubavna poezija, greška, govor, sladoled, „Kako je nastalo kako”) i što je velika većina njih izgrađena na jezičkoj igri, bilo da je njen pokretač svakodnevni govor ili neki ustaljeni izraz, frazeologizam koji pesnik razgrađuje. Živorad Nedeljković i u ovoj knjizi ističe da je od svih veština najteža, ali i najlepša, ona koja se odnosi na OVLADAVANJE JEZIKOM te da je jezik vrh koji se najteže osvaja.

Zato je ova poezija namenjena deci koja su iskusni i „upućeni” čitaoci (u njenim stihovima svoje mesto su našli Munk, Sezan, Gogen, Prever i njegova Barbara, Petrarka i Laura, Šliman i Troja i mnogi drugi) ali i onima istančanog senzibiliteta jer će takvi u njoj pronaći najfiniju liriku i nepatvorenu emociju.

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.