Misija: Muzej
ključne reči:
, ,
Misija: Muzej
izdavač: Kreativni centar, Beograd, 2017.
broj strana: 115

                                   Muzejska avantura Ivane Nešić

Ivana Nešić napisala je roman čiji su junaci troje savremene deca, dvanaestogodišnjaci koji će iz sveta školskih nadmetanja i sakupljanja čekpointova, zajedno sa ljubiteljkom umetnosti, tetka Roksandom, ući u svet Narodnog muzeja. Avantura koju tamo doživljavaju ulaskom u likovna dela velikih srpskih umetnika (Katarina Jovanović, Jovan Bijelić, Paja Jovanović, Moša Pijade, Sava Šumanović, Milan Milovanović, Beta Vukanović, Mihailo S. Petrov, Nadežda Petrović, Milena Pavlović Barili) i upoznavanje sa naslikanim ličnostima i predmetima ima dvostruku ulogu. Jedna je da na nenametljiv i zabavan način edukuje čitaoca o slikama i njihovim tvorcima, vešto uklapajući odlike umetničkih pravaca u siže muzejske avanture. Druga je da, čineći upoznavanje sa slikama zanimljivim i uzbudljivim, skrene pažnju na značaj muzeja i potrebu da se umetnička dela sačuvaju u svakom smislu, što je sugerisano susretima sa metaforičnim „neprijateljima slika“: Bojožderom, Vremejedom i Zaboravom. Uvlačenjem čitaoca u interaktivnu igru spasavanja muzeja (rešavanjem njegove zagonetke), autorka poručuje čitaocu da su njegova radoznalost i odnos prema umetnosti važni i da oni daju smisao postojanju muzeja.

 Ivana Nešić je višestruko nagrađivana za romane za decu „Zelenbabini darovi“ i „Tajna nemuštog jezika“, a u „Misiji: Muzej“ našla je nov i današnjoj deci prilagođen način da ih pozove u muzeje i poduči onome što kao istoričarka umetnosti dobro poznaje.

Odlomak iz dela

„Popodnevna svetlost je zgasnula kada su dospeli u sasvim drugačiji predeo od onoga u kome su se nalazili. Kada je pomislila da su dovoljno daleko od onoga što ih je bilo spopalo u prošloj slici, Kamejo je zastala.

 „Mislim da sada možete da se uspravite.“

Deca su posedala. „Hoćeš li sada da nam objasniš šta se desilo? Samo smo se malo igrali i onda odjednom…ne znam, uzbuna, opasnost, puzanje na sve četiri…“ , pitala je Anđela.

Lutka je odmahnula porcelanskom glavom.

„ Ne znam. Izgledali ste kao opčinjeni. Baš sam se uplašila i nisam znala kako da vas dozovem pameti. I onda sam se setila da vas spustim što bliže zemlji. I samoj mi zvuči kao glupa ideja, ali, eto, uspelo mi je. A pošteno, ne znam šta bih radila da nije.“

„Ako ti ne znaš šta se desilo, zato ja znam. Desilo se to da nas je napao Vremejed“, Dubravka je izgledala baš potreseno i svi su se tek sada uplašili.

„Trebalo je da ga prepoznam, tata me je sto puta upozoravao na njega. Ali čudi me da vi niste uspeli da ga prepoznate, on postoji i u vašem svetu. “

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.