Mene je teško ne voleti
ključne reči:
, , ,
Mene je teško ne voleti
izdavač: , Beograd, 2019.
broj strana: 112

Sam naslov romana „Mene je teško ne voleti” Jasminke Petrović  navodi na pitanje  ko je to kome se ne može odoleti i koga je teško ne voleti. Odgovor sledi već na samom početku romana. Reč je o kućnom ljubimcu, psu Krci. Devojčica Nina i njen pas Krca su glavni junaci ovog romana, koji je pre svega duhovito štivo, ispričan delom iz ugla Nine, a delom iz ugla Krce.

Krca je, zapravo, pas mešanac kome je glavna zabava grickanje i cepanje papuča, pravljenje konfeta od časopisa, razvlačenje toalet papira po sobama, pa mu je zbog toga Ninin tata i dodelio nadimak Napast. Ali, bez obzira na sve ovo, na Krcu niko ne može biti dugo ljut i njega je, zaista, teško ne voleti. Jer, njegov pogled miluje, on voli bez zadrške, on pomaže kad treba, on je ustvari jedan dobar pas, kroz čiji unutrašnji glas se dobijaju prave lekcije o životu.  

Nina, osim što voli svog krznenog ljubimca Krcu, voli da ide na balet i mašta kako će jednog dana postati prava balerina. Naravno, gde je Nina tu je i Krca, pa on tako postaje deo baletske predstave „Krcko Oraščić”, kojoj se uskoro bliži premijera. Da li će Krca biti na nivou zadatka i kako će odigrati svoju ulogu? Odgovori na ova pitanja čekaju sve one koji pročitaju ovaj uzbudljiv roman.   

Zgode i nezgode koje iskrsavaju na časovima baleta, među Nininim drugaricama, balerinama  i u porodici Perišić sigurno će zabaviti i  nasmejati čitaoce. Ali, pojedine situacije u romanu navešće na razmišljanje  da li osoba treba da se menja samo da bi se dopala drugima ili šta se desi kada neko shvati da kućnog ljubimca, koji mu je do juče bio sve, više ne želi kraj sebe.

Roman je pogodan za decu uzrasta od 7 do 10 godina.   

Odlomak iz dela

Mene je teško ne voleti

Juhuuuu! Ovo je predivno! Ima li šta lepše od igranja po podu! Mama Perišić se kotrlja prema hodniku. Tata Perišić leži na leđima i mlatara rukama. Čika Sima leži na stomaku i mlatara nogama. Nina i ja se valjamo malo jednu, malo na drugu stranu. Nina se cereka, a ja lajem iz sveg glasa: „Av-av-av!Živela igra! Živeo tepih! Živeli mi!”

Mnogo sam srećan! Volim što smo svi zajedno i što se ovako lepo igramo. Vidim da je i Nina srećna. Čika Simu ne vidim, jer mu j nos još uvek u tepihu. Ali mu zato vidim uši. „Juhuuu! Živele čika Simine uši!”

Skačem mu na leđa. Luda zabava!

„Krco! Krco!“ ‒ viče tata Perišić kao da smo sami kod kuće. Baš ne ume da se ponaša pred gostima. Kakav je to lik! Želi da nam prekine zabavu! I uspeva. Nažalost. Čika Sima je duboko razočaran. Nina takođe. A tek ja? S mamom i tatom Perišić je uvek tako! Oni sve upropaste, ali sve, pa i najluđu zabavu. Uopšte ne znaju da se igraju. Kako je to tužno…

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.