Kućica na drvetu
ključne reči:
, , ,
Kućica na drvetu
izdavač: Odiseja, Beograd, 2018.
broj strana: 131
naslov originala:
La casa sull'albero
prevodilac: Ana Srbinović

Izgledalo je kao bilo koje drvo. Naravno, samo na prvi pogled. Visoko u krošnjama na njemu raste razno voće, među gustim granama skrivena od svačijeg pogleda nalazi se neobična kućica, a u njoj žive još neobičniji junaci.

 

Čitajući roman „Kućica na drvetu“ italijanske spisateljice Bjanke Picorno, mali čitaoci upoznaće (i zavoleti) bleskastu, nesputanu devojčicu Abigejl, šašavu Bjanku (koja je odrasla osoba, barem na prvi pogled), namćorastog starca Bekarisa Brula, psa Amadeusa koji svira flautu, još jednog psa koji zna da leti, mačku Prunildu, naravno pametnicu… I zasigurno će se rado pridružiti njihovom haotičnom životu i pustolovinama, jer ko još nije maštao da ima skrivenu kućicu na drvetu! I pri tom će se dobro provesti, slatko nasmejati, rešavati probleme, nadmudrivati sa namćorastim susedom, izvoditi ne baš uspešne mađioničarske trikove i videti da je u toj kućici, na tom drvetu, sve moguće. Pa čak i da se sama spisateljica utka u priču! A usput će i spoznati da prijateljstvo ne zna za razliku u godinama i da je jače od svega, pa čak i od desetak bradatih, testerama naoružanih drvoseča!  

 

Autorka ovog nevelikog, maštovitog, dinamičnog romana je Bjanka Picorno (rođena na Sardiniji 1942. godine). Njene knjige uvrštene su u lektiru i osvojile su sve najvažnije italijanske nagrade za književnost za decu, a sama autorka kandidovana je za Medalju Hansa Kristijana Andersena, najprestižniju međunarodnu nagradu za životno delo u oblasti stvaralaštva za mlade. Radila je u redakciji za kulturu i dečji program italijanske državne televizije, kao pisac scenarija, dramskih komada i tekstova za songove.

 

Knjiga je namenjena deci uzrasta od 8 do 11 godina.

 

 

Odlomak iz dela

Na prvi pogled je izgledalo kao bilo koje drvo. Stajalo je usred livade, na blagoj kosini. Imalo je prilično debelo stablo i gustu, raskošnu krošnju.

 

Stablo je bilo prekriveno izbrazdanom smeđom korom, a njegovo čvornovato korenje je virilo iz zemlje. Lišće mu je bilo zeleno i gusto, ali je bilo tako visoko da se nije moglo razaznati kog je oblika. U podnožju drveta nalazilo se busenje trave, bele rade, kamenčići i, posle kiše, poneka pečurka sa crvenim šeširićem, baš kao na ilustracijama u knjigama. Na njegovim granama bilo je cvetova i plodova, leptira, pčela, ptičica…Ukratko, bilo je to jedno sasvim obično drvo!

 

Međutim, ako pažljivije pogledate, videćete vratanca sakrivena u dnu, među čvornovatim korenjem.

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.