Kada i sunce mjauče
ključne reči:
, ,
Kada i sunce mjauče
izdavač: Pčelica, Čačak, 2020.
broj strana: 115

Elizabeta Georgiev živi i radi u Dimitrovgradu. Osnovnu školu završila je u jednom malom selu koje se zove Smilovci, na Staroj planini. U odeljenju ih je bilo samo troje. Zavolela je čitanje. Prema knjizi je imala veliko poštovanje, poseban odnos i požela je u jednom trenutku da piše. Bibliotekar je, prevodilac, bavi se pisanjem za decu i odrasle. Knjige na koje je jako ponosna su: Tri lica i ptica“, „Na ringišpilu imena“, Ćošak iza ćoška“, Šuš i Miš u biblioteci“.

„Kada i sunce mjauče“ je zanimljiva priča o jednom jedinstvenom, posebnom mačetu, Žaki i jednoj neobičnoj devojčici, Nedi. Žaki počinje svoj život u beloj kutiji sa mamom, Bucmastim dečakom, Vragolastim dečakom i Nestašnom devojčicom. Kada su svi progledali, ojačali, saslušali lekcije o životu i bili spremni za susret sa spoljašnjim svetom, mama ih je povela u šetnju. Životni putevi ih razdvajaju, a Žaki kreće na tajni zadatak, da usreći jednu posebnu, drugačiju devojčicu Nedu. Kada se neko zavoli svim srcem i još toliko, onda se bolest može lako pobediti. Žaki je pomogla Nedi u toj misiji jer joj se pored  posebnog, pametnog, jednog i jedinstvenog mačeta činilo i da sunce mjauče. 

Odlomak iz dela

Mama nam je objasnila da je čovek stvorenje koje hoda na dve noge, ne mjauče nego priča i, ako zavoli mačku, postaje njen rob.

Tek pred zoru, kada je mesec otišao na spavanje i kada je sunce sramežljivo počelo da proviruje iza krošnji drveća, malkice sam dremnula… Čini mi se…

Obične devojčice nose šnale i češljaju kosu. Neobične devojčice ne moraju da nose šnale niti da češljaju kosu. One su prosto neobične i jedinstvene.

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.