Doživljaji riđeg gusara Tufa
ključne reči:
, ,
Doživljaji riđeg gusara Tufa
izdavač: Odiseja, Beograd, 2018.
broj strana: 305
prevodilac: Elizabeta Georgiev

      Tufo nikada nije plovio okeanom. Nikada nije napadao trgovačke brodove da bi im oteo dragoceni teret. Nije pio rum, nije bio jednook i nije imao drvenu nogu. Ovakvim „negirajućim“ početkom, bugarski pisac Georgi Konstantinov (1943), autor romana „Doživljaji riđeg gusara Tufa“, zagolicao je maštu čitaocu navevši ga da se pita pa ko je onda Tufo? Već u narednim redovima saznajemo da je Tufo imao četiri noge, kao i sve mačke na svetu. I odrastao je na šesnaestom spratu, u stanu sa frižiderom, televizorom i velikom bibliotekom. Dakle, Tufo je bio mačak…mačak dlake riđe poput lišća s jeseni, poput karte srednje Azije…mačak srca hrabrog kao u gusara, srca koje ga je pozvalo da se otisne u avanture za koje je znao da se bez njega neće desiti. I kako sam tvorac ovog beskrajno šarmantnog mačjeg junaka kaže, da je kojim slučajem rođen na pacifičkom ostrvu, sigurno bi postao gusar, i to najslavniji. Ovako, Tufo je postao najslavniji bugarski mačak, najomiljeniji lik iz bugarske književnosti za decu.

 

      Ovaj avanturistički roman vedrog tona preveden je na više svetskih jezika. U Bugarskoj je do sada objavljivan u nastavcima, a ovo izdanje po prvi put objedinjuje sve avanture riđeg mačka. Tako će čitaoci moći „u jednom dahu“ da uživaju u pustolovinama glavnog junaka koji se, poslušavši svoj unutrašnji glas „istinitiji od deset spoljnih glasova“, smelo otisnuo u svet. Saznaćemo kako je Tufo postao gusar, kako je iz grada dospeo na selo, otkuda on u školi, kako se proveo na Planeti mačaka, kako je pobedio gladnog cirkuskog lava… A ono što će Tufo spoznati nakon svih zavrzlama i putešestvija jeste da je kod kuće najlepše, jer odatle uvek možeš da „pobegneš“.

 

      Knjiga o pustolovnom mačku Tufu osvojila je nekoliko nacionalnih nagrada, a njen autor nominovan je za međunarodnu nagradu za dečju književnost „Hans Kristijan Andersen“. Namenjena je deci uzrasta od 9 do 12 godina.

 

Odlomak iz dela

      Biti kućni mačor uopšte nije lako – stalno neko viče na tebe, stalno te zatvaraju, često te nagaze na rep i prete ti prstom, stalno te smeštaju u različite kutije i, taman kad se udobno smestiš, prebace te na drugo mesto.

      Izgleda da ljudi tako izražavaju svoja osećanja – što te više vole, to ti se više mešaju u život.

      Tufo je već bio naviknut da ga najure iz mirisne kuhinje na vetrovitu terasu, iz dugačkog hodnika u mračni ormar, pa iz ormara nazad u kuhinju. Nekoliko puta je izlazio napolje i znao je da svet nije mali, da u njemu ima gomila drveća, ulica i ljudi, bezbroj šumova i mirisa, mnogih dozvoljenih i zabranjenih stvari. Ali ipak, on je bio kućni mačak, i nikada nije prenoćio van kuće.

 

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.