Dar-Mar
Dar-Mar
izdavač: Kreativni centar (edicija : Različak), Beograd, 2019.
broj strana: 103

Zbirka pesama za decu Dar-Mar Dragane Mladenović u ediciji Različak, još jedna je knjiga Kreativnog centra odlikovana oznakom White Ravens Međunarodne biblioteke u Minhenu. Mesto u bibliotečkom katalogu i u fondu ove biblioteke od 3.557 dečjih knjiga na šezdeset jezika iz 84 zemlje, zbirka Dar-Mar osvojila je dosetljivim i šaljivim pesmama u kojima se ukrštaju i prepliću značenja mnoštva reči srpskog maternjeg jezika. Pesnikinja na početku knjige upozorava: „Čitajte dragi čitaoci, pažljivo, budite kritični, ne verujte očekivanjima, očekujte da budete prevareni, ne dozvolite da vas poezija uspava”.

Stihovima bez rime ona pravi kreativni haos, koristi reči i njihove sinonime izvan semantičkih pravila, navodi čitaoce da usredsređeno čitaju kako ne bi bili nadmudreni, da uočavaju greške i love uljeze. („Uljez bi to objasnio rečima: ko čita napamet, neće ni primetiti da je tokom nedeljnog ručka progutao auspuh!”). Tako„pesme s greškama” vode čitaoce u tajanstvenu avanturu pronalaženja reči i izraza koji ne pripadaju određenim skupovima reči, što zahteva stalnu pažnju. Ideja čitanja ovakvih neobičnih stihova melodične, razigrane forme, jeste da se kroz igru odvija ozbiljan i zahtevan proces učenja jezika: pravilnog korišćenja reči i prihvatanja novih reči koje deca ne koriste u svakodnevnoj komunikaciji, a koje će obogatiti njihov rečnik.

Ova nesvakidašnja dečja knjiga stihova za pažljivo čitanje i razmišljanje, za dugo posmatranje i uspešno prepoznavanje, unosi zabunu i oduševljenje i kroz tekst i kroz ilustracije. Nezgrapne figure ogromnih očiju u jurnjavi sa disproporcionalnim stvorenjima smestio je u biserne ramove jarkih boja ilustrator Boris Kuzmanović, koristeći kombinovanu tehniku kolaža i crteža. Ovakav umetnički postupak inspiriše i provocira čak i decu okupiranu novim tehnologijama, kompjuterskim igricama i društvenim mrežama, vodeći ih boljem razumevanju sveta u kom žive: „Ukoliko samo jednom astronautu-čitaocu Dar-Mar prokrči put do knjige-budilnice, darmarska misija sletanja u svet književnosti može se proglasiti uspešnom”.

Odlomak iz dela

Mlečni zubići

Od imenice ZVEZDA nebo je ZVEZDANO

Od imenice MESEC jezero je SREBRNO

Od imenice STAKLO čaša je STAKLENA

Od imenice PAKET mašina je PAKLENA

Od imenice KVASAC hleb je BESKVASNI

Od imenice KLASA džem je PRVOKLASNI

Od imenice MLEKO zubi su MLEČNI

Od imenice SREĆA zečevi su SREĆNI.

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.