Zar je to čovek
Zar je to čovek
izdavač: Paideia, Beograd, 2005.
naslov originala:
Se questo è un uomo
prevodilac: Elizabet Vasiljević

Rođen 1919. godine u Torinu u jevrejskoj porodici, u kojoj se religiji nije pridavao veliki značaj, Primo Levi je II svetski rat dočekao kao diplomirani hemičar. Godine 1943. priključio se partizanima i bio uhapšen. Ova knjiga opisuje vreme koje je Levi proveo u Aušvicu.

 

Prosečni čitalac danas ima dosta predznanja o holokaustu. Znamo mnogo o gasnim komorama i koncentracionim logorima, ali ne i o životu u radnim delovima ovih mučilišta. Da li ste se ikada zapitali kako biste ušili dugme na košulji bez igle i konca, ili očistili cipele bez imalina, a da vam od toga zavisi život? Da li biste osetili olakšanje zbog tuđe smrti, ako bi ona značila da ste vi preživeli? Levi je brutalno iskren, traži od čitaoca da razlikuje pojmove dobra i zla u nehumanim uslovima. Donosi dilemu – koliko se shvatanje morala menja u bliskom susretu sa smrću i koliko je čoveku potrebno vremena da proces evolucije vrati u nazad ka svojim životinjskim precima? Svakako najvažnije pitanje koje Levi postavlja je – šta znači biti čovek posle Aušvica? Može li se posle takvog iskustva verovati u postojanje boga i dobrote kao apsolutnog pojma? Poruka koju ova knjiga nosi je NE ZABORAVITE jer upravo zaborav omogućuje da se zločini ponove.

 

Britanski Dejli Telegraf je roman Zar je to čovek uvrstio na listu 110 knjiga koje treba da pročita svaki obrazovani čovek za života, kao i na listu 15 najboljih evropskih romana uz dela Kafke, Tolstoja, Mana, Prusta, Dostojevskog, Bokača, Servantesa…

Odlomak iz dela

Svi u životu kad-tad otkriju da potpuna sreća nije ostvariva, ali se malo njih ipak zamisli nad suprotnim zapažanjem: da je takva i potpuna nesreća. Trenuci koji se opiru ostvarenju ove dve krajnosti iste su prirode: proističu iz našeg ljudskog stanja, neprijatelja svake beskonačnosti.

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.