Veliki prostor slobode
Veliki prostor slobode
izdavač: , Beograd, 2017.
broj strana: 363

Knjiga eseja, zapisa, intervjua Miroslava Maksimovića Veliki prostor slobode donosi autorova razmišljanja, najpre, o prirodi poezije i njenom mestu u današnjem svetu, nastajala i zabeležena u različitim prilikama i raznovrsnim povodima, ali objedinjena idejom o njenoj suštosti. Razmatrajući odnose poezije i života, poezije i istorije, poezije i politike, vremena pesnika i vremena trgovaca, autor nas podseća na važnost kulturne tradicije i činjenicu da ukoliko nestanu naše, posebne, pa bile one i male, vrednosti, nikada nećemo zadobiti one velike, opšte.

Pisanja o Njegošu, Crnjanskom, Dušanu Radoviću, te Stevanu Raičkoviću, Matiji Bećkoviću, Rajku Petrovom Nogu, zapravo otvaraju pitanja književnog, i posebno pesničkog, stvaranja, ali i pitanja nacionalnog i kulturnog identiteta, i još šire položaja jezika i kulture u savremenom, na tržišnom vrednovanju zasnovanom, društvenom poretku.

Miroslav Maksimović je pesnik i esejista, urednik i priređivač. Dobitnik je brojnih književnih nagrada (Brankove, „Milan Rakić”, „Rade Drainac”, „Branko Miljković”, „Isidora Sekulić”, Zmajeve, Disove, Žičke hrisovulje, Nagrade „Desanka Maksimović”), a priredio je i više knjiga Dušana Radovića, Stevana Raičkovića, Branka Miljkovića i Matije Bećkovića.

 

Odlomak iz dela

„Ideja a sad već i ideologija slobodnog tržišta sasvim je zamaglila ideju društvene i individualne slobode. Ispada, otprilike, ovako: da bi tržište bilo slobodno, čovek, i ljudska kreativnost, moraju biti njegovi robovi. Čitav prostor duhovne kreativnosti čoveka mora da bude u funkciji ostvarivanja profita. Niko ga na to ne tera, ali funkcionišu fini mehanizmi u mreži društva koji će, pre ili posle, „dovesti ga k poznaniju prava”. I da li onda tu ima stvarne duhovne, samim tim i pesničke slobode? Napravljena je velika zbrka oko pojma slobode, a u stvari se dogodila još jedna – od mnogih u istoriji – manipulacija idejom slobode, i naroda, i pojedinaca, samo ovoga puta obuhvatnija i na višem nivou nego ranije.”

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.