V.
V.
izdavač: Čarobna knjiga, Beograd, 2010.
broj strana: 504
naslov originala:
V.
prevodilac: Nina Ivanović Muždeka

Dugo je kod nas bila prevedena samo jedna Pinčonova knjiga Objava broja 49. u prevod Davida Albaharija. Nekada se to pravda težinom prevoda, a nekada izdavačkim okolnistima. Međutim, Čarobna knjiga 2010. godine objavljuje prvi sledeći prevod,  roman V. Na početku knjige prevoditeljica­ obaveštava čitaoca sa kakvim se teškoćama susretala prilikom pre vođenja knjige.

 

Tomas Pinčon je rođen 1937. godine u Glen Koivu, u državi­ Njujork. U mladosti je studirao fiziku i služio u mornarici. Kada je 1963. objavio prvi roman, kratkog naziva V, posvetio se književnosti. Ubrzo nakon toga, potpuno se povukao iz javnosti. Njegova sledeća dva romana, Objava broja 49 i Duga gravitacije, učinili su ga jednim od najcenjenijih savremenih pisaca.

 

Ako je istorija moguća ona se dešava na celoj Zemljinoj kugli. U Njujorku, Veneciji, u Egiptu. Mešaju se vremena, radnje i događaji. Postmoderna istorija u Pinčonovom romanu ne pruža odgovore već postaje romaneskno tkivo. Iako je ovaj roman objavljen sa zakašnjenjem, čitaoci su obogaćeni jednim još uvek novim doživljavanjem istorije.

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.