В.
издавач: Чаробна књига, Београд, 2010.
број страна: 504
наслов оригинала:
V.
преводилац: Нина Ивановић Муждека

Дуго је код нас била преведена само једна Пинчонова књига Објава броја 49. у превод Давида Албахарија. Некада се то правда тежином превода, а некада издавачким околнистима. Међутим, Чаробна књига 2010. године објављује први следећи превод,  роман V. На почетку књиге преводитељица­ обавештава читаоца са каквим се тешкоћама сусретала приликом пре вођења књиге.

 

Томас Пинчон је рођен 1937. године у Глен Коиву, у држави­ Њујорк. У младости је студирао физику и служио у морнарици. Када је 1963. објавио први роман, кратког назива V, посветио се књижевности. Убрзо након тога, потпуно се повукао из јавности. Његова следећа два романа, Објава броја 49 и Дуга гравитације, учинили су га једним од најцењенијих савремених писаца.

 

Ако је историја могућа она се дешава на целој Земљиној кугли. У Њујорку, Венецији, у Египту. Мешају се времена, радње и догађаји. Постмодерна историја у Пинчоновом роману не пружа одговоре већ постаје романескно ткиво. Иако је овај роман објављен са закашњењем, читаоци су обогаћени једним још увек новим доживљавањем историје.

 
Република Србија
Министарство културе и информисања
Израду портала "Шта да читам" подржало Министарство културе и информисања Републике Србије
Шта да читам је јединствени портал за препоруке за читање књига које су објављене на српском језику. У раду портала учествује преко 30 јавних библиотека из Србије.