Semper Idem
Semper Idem
izdavač: Laguna, Beograd, 2016.
broj strana: 551

Ako ste poželeli da pročitate knjigu napisanu onim retkim načinom koji ne dozvoljava da je ostavite dok je celu ne pročitate, onda ćete izabrati ovaj izuzetni roman Đorđa Lebovića, po mnogima njegovo testamentarno delo, koje se po snazi, umešnosti postupka i lakoći savladavanja pripovednih rukavaca može uporediti sa romanima Isaka Baševica Singera.

 

Ispričano iz perspektive dečaka sa duhovitom dušom deteta i mudrošću starca, njegovo detinjstvo u Kraljevini Jugoslaviji uoči „Velikog Sunovrata“, Drugog svetskog rata, iako priča o stalnom seljakanju između razvedenih majke i oca, bake i deda, privikavanju na očuha i nepomirljivom neprijateljstvu prema novoj očevoj ženi polako prerasta u priču o tragičnim silama istorije na koje niko ne može da utiče.

 

Simbolika naziva knjige Semper idem, na latinskom „uvek isto“, natpisa na gradskom subotičkom satu odnosi se na strašno ponavljanje istog u koje ono detinje Ja u nama ne veruje, jer zamišlja da se mržnja i progoni neće ponoviti. Nesumnjiva vrednost ove knjige jeste u tome što je pisac uspeo ono što malo kome polazi za rukom, da o veoma teškim i ozbiljnim stvarima, kao što su odrastanje, razdvajanje roditelja, osećanje napuštenosti i nepripadanja, u ranom detinjstvu gubitak onih koje voliš ispriča na duhovit način, prepoznajući filozofiju sveta u kojem ponavljanje istog treba prihvatiti sa mirom deteta i njegovom verom da je svet ipak u redu.

Autor preporuke:
književnica
Odlomak iz dela

Pitao sam dedu Adolfa gde se nalaze rajevi. On me je upozorio da se ne kaže „rajevi“ već „raj“. „Nema rajeva. Postoji samo jedan raj“, rekao je.

 

„Gde je on?“, upitao sam.

 

„Nigde, raj ne postoji. Obična izmišljotina. Treba da veruješ samo u ono što možeš videti i opipati“ (odgovorio je deda). Nisam bio zadovoljan njegovim odgovorom: najpre je rekao da postoji samo jedan raj, a posle je tvrdio da raj ne postoji zato što se ne vidi. Ni glad se ne vidi, niti se može opipati, a ipak postoji.

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.