Pusti pravog da uđe
Pusti pravog da uđe
izdavač: Evro Đunti, Beograd, 2010.
broj strana: 448
naslov originala:
Låt den rätte komma in

Debitantski roman nekadašnjeg mađioničara i komičara Jona Ajvidea Lindkvista (rođen 1968. godine) Pusti pravog da uđe, odmah po objavljivanju postao je bestseler po kome su snimljena dva istoimena filma (švedska i američka verzija). Naslov romana, kako pisac sam ističe, preuzet je iz pesme pevača i kompozitora Morisija, čiji je Lindkvist veliki fan. U ovoj prozi romansijer je vešto iskombinovao elemente horora, trilera, fantastike, i ljubavnog romana, ali je u isto vreme na lucidan način progovorio o društvenim devijacijama s početka osamdesetih godina dvadesetog veka.

 

Radnja Lindkvistovog romana odvija se od 31. oktobra do 13. novembra 1981. godine, u predgrađu Stokholma, Blekebergu, u kome uglavnom životari radnička klasa. Na ulicama pomenutog kvarta sprijateljili su se osetljivi dečak razvedenih roditelja Oskar, i nekoliko vekova stara devojčica vampirica Eli, u koju se dečak zaljubljuje. U pozadini tinejdžerske ljubavne priče, razvija se i priča o ljudima sa društvene margine. Jon Ajvide Lindkvist bavi se mračnom stranom čovečanstva, i aktuelnim društvenim temama, poput zlostavljanja, maloletnog prestupništva, korišćenja narkotika, pedofilije, prostitucije, nerazjašnjenih ubistava, preplićući realno i fantastično. Istovremeno, ovaj roman govori o usamljenosti i strahu, o bolnom odrastanju na ulici, razorenim porodicama, i o čežnji za nečim stabilnim što ne mora biti sa ovoga sveta.

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.