Prekasno: starinski roman
ključne reči:
, , ,
Prekasno: starinski roman
izdavač: Geopoetika, Beograd, 2018.
broj strana: 146

Posle objavljene dve zbirke priča („Jutarnji akt“, 2000, i „Toliko od mene“, 2015) Branka Krilović, novinarka i pozorišni kritičar, na književnoj sceni se pojavila sa romanom „Prekasno“.

 Reč je o ljubavnom romanu, u kome pratimo nekoliko ljubavnih priča savremenog doba na prostorima bivše Jugoslavije. Glavni junak, profesor matematike u penziji i njegova nekadašnja učenica, sreću se posle pola veka i ispovedaju jedno drugom svoje životne priče. U podnaslovu autorka je pripisala romanu odrednicu „starinski“. Prema „Rečniku srpskoga  jezika“ (Novi Sad: Matica srpska, 2017) sekundarno značenje prideva „starinski“ jeste  „koji se pridržava starih običaja i shvatanja, nesavremen: ~ čovek.“ Autorka zapravo insistira na jednoj osobini glavnog junaka smatrajući je važnom i plemenitom, a u savremenom svetu prevaziđenom, a radi se o odanosti prema životnoj ljubavi – glumici – ženi koja ga je ostavila.

Drugo važno pitanje koje problematizuje polazi od mota njene prethodne knjige: „Ako nekoga ne učiniš srećnim, zauvek si zakasnio.“ Pred čitaoca, kao i pred glavnog junaka, postavlja se zagonetka – zajedno otkrivamo zašto je za mogući novi treptaj, ljubav koju je priželjkivao – prekasno.

Dobro poznavanje prilika u pozorišnom životu koje se ocrtava u romanu, široka slika društvenih promena na eks-jugoslovenskom području i njihov uticaj na živote malih, običnih ljudi, zatim ubedljivo slikanje junaka i situacija, sveden jezički izraz, sa primesama reskog humora, svakako su doprineli mestu romana u najužem izboru na NIN-ovu nagradu 2018. godine.

Odlomak iz dela

„Moždano zamućenje, a onda svetlosni prasak. Zvuk sekire u ranjenom stablu. Scena iz omiljene pozorišne predstave. Gledala jednom celu, dva puta samo početak. Odvažni reditelj, prvom slikom kaže srž drame. Čehovljeva Ranjevska, ne zna kud će s bolom, svojeručno kolje višnjik. I ona sad stiska nejake šake. Uriva nokte u dlanove. Uriva jače. Volela bi da prokrvari. Ne treba joj sekira, ni pijuk. Bljus! Sruči se jedan zid. Bljus, drugi zid. Raste brdo loma. Razrušeno gnezdo. Raskomadana sigurnost. Mužjak uzleteo. Vrelina. Znojenje. Zatim olakšanje. Čeka da prođe napad, osluškuje smirivanje otkucaja ispod bluze. Pred njom lagano uzmiče zavesa prašine i vraća se vidna bistrina. Hodom ili vazdušno, prolazi kroz razmaknute spoljne zidove i  – napolju je. U visini stana koji je upravo uništila. Beskrilna. Lebdi. Pred ponovo jasnom slikom sina, molitveno sklapa dlanove.”

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.