Poverljivo iz kuhinje – pustolovine kroz mračne strane kulinarstva
ključne reči:
, ,
Poverljivo iz kuhinje – pustolovine kroz mračne strane kulinarstva
izdavač: Booking, Beograd, 2013.
broj strana: 332
naslov originala:
Kitchen confidential - Adventures in the culinary underbelly
prevodilac: Vesna Mijatović

Iskusni američki šef kuhinje Entoni Bordejn počeo je karijeru pripovedača pišući profesionalne memoare koji su isprva izlazili kao članci. Nakon objavljivanja eseja 1999. godine u Njujork Tajmsu Nemojte jesti pre nego što pročitate ovo, memoari su objedinjeni i u formi knjige Poverljivo iz kuhinje – pustolovine kroz mračne strane kulinarstva. Ovo nije samo biografija kontroverznog kuvara već i prikaz šokantnih dešavanja iza vrata kuhinja njujorških restorana. Čitanje ovih svedočenja bukvalno otvara oči svakoj bivšoj ili potencijalnoj mušteriji bilo kog restorana. Svakog posvećenog kuvara on opisuje kao mazohistu, a svaku mušteriju kao naivnu neznalicu. Njujork je idealna pozornica za sva dešavanja između ova dva potpuno odvojena sveta. Anegdote o dešavanjima iza scene su duhovite i zabavne, a istovremeno i svojevrsna upozorenja igračima sa obe strane.

 

Bordejn je postao poznat kao autor dokumentarnih emisija „Bez rezervacije“ i „Nepoznati predeli“ koje su  jedinstveni kulinarski putopisi kroz ceo svet.  U junu 2018. godine Bordejn je izvršio samoubistvo tokom snimanja jedne od epizoda u Francuskoj.

Odlomak iz dela

Nemam želju da umrem, niti imam nezdravu naklonost ka dizenteriji. Ako znam da skladištite lignje na sobnoj temperaturi pored kutije za mačku, uzeću lignje dole niz ulicu, hvala lepo. Nastaviću da jedem plodove mora utorkom, sredom i četvrtkom, zato što znam da tako treba, zato što umem da čekam. Ali ako imam priliku za kompletnu večeru sa iznutricama ribe fugu, iako se nisam pošteno upoznao sa šefom kuhinje, i nalazim se u čudnom gradu na Dalekom istoku i moj avion poleće sutra? Jedem. Samo jednom se živi.

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.