Park Logovskoj
ključne reči:
,
Park Logovskoj
izdavač: Geopoetika, Beograd, 2015.
broj strana: 135

Dana Todorović rođena je 1977. godine u Beogradu. Školovala se u Budimpešti, Detroitu, Indijanopolisu i Njujorku, a studije drame završila je u Londonu. Njen prvi roman Tragična sudbina Morica Tota preveden je na nemački i engleski jezik. 

 Park Logovskoj bio je u najužem izboru za NIN-ovu nagradu za 2015. godinu.

U ovom romanu autorka postavlja večita pitanja o preobražaju i ljudskoj sumnji. Dana Todorović ističe da je kroz sopstveno iskustvo naučila da bi se nešto unutar čoveka izlečilo, ono najpre mora isplivati na površinu,  drugim rečima mora se s tim suočiti. Zato su poglavlja ovog romana podeljena na dnevnu i noćnu realnost, na svetlost i mrak, humor i lakoću s jedne strane, i strah i težinu s druge. Kada čovek svoj strah vidi onakvim kakav on zaista jeste, kao samo još jednu u nizu prilika za rast, priliku da sutra bude još čvršći i slobodniji, tada se njegov mrak postepeno povlači, ustupajući mesto svetlosti, od koje smo, po mišljenju Dane Todorović, svi sazdani.

Kada govorimo o stilu ovog romana, prevagnula je autorkina ljubav prema klasičnoj ruskoj književnosti i onom nenametljivom gogoljevskom humoru koji obiluje ironijom.

Autorka duhovito zaključuje da klaustrofobična napetost u njenim romanima verovatno proizlazi iz njene želje da angažuje čitaoca, da ga približi protagonisti i omogući mu da zajedno s njim potraži izlaz iz neugodne situacije.

Odlomak iz dela

„Ma šta konkretno čitavo putovanje predstavljalo u kontekstu života ovog čoveka, da li tek neobjašnjivi blesak lucidnosti, predvorje onoga sveta ili alegoričan san, jedno je sigurno: blago onome ko sam sebi put u Logovskoj utre i proviri kroz čudesni prozor u nultu tačku stvarnosti gde dvojnosti prestaju da postoje, a život se vraća svom izvornom smislu, gde nema besa, krivice, kajanja, razočaranja, propuštenih prilika ili nedoživljenih trenutaka, i gde nesputani ljudski duh isijava radošću u svom jedinstvenom i neponovljivom doživljaju postojanja.“

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.