Otmenost ježa
Otmenost ježa
izdavač: Čarobna knjiga, Beograd, 2014.
broj strana: 323
naslov originala:
L'Élégance du hérisson
prevodilac: Melita Logo – Milutinović

Mjuriel Barberi, francuska književnica i profesorka filozofije, autorka je tri romana: Poslastica (2000), Otmenost ježa (2006) i Život vilenjaka (2015). Roman Otmenost ježa postigao je veliki uspeh širom sveta –  po njemu je snimljen i film pod nazivom „Jež“.

 

Ovaj roman od početka pleni svojom jednostavnošću i načinom na koji prikazuje život zadirujući u međuljudske odnose. U njemu se prepliću sreća i tuga, ističu društvene razlike koje se zasnivaju na predrasudama svakodnevnog života, a odlikuju ga i inteligentan humor, prefinjenost i filozofska pozadina. Autor se kroz radnju romana, koja se odvija u ulici Grenel broj 7 u vili bogataša, bavi egzistencijalnim pitanjima; u romanu se govori o umetnosti, ali i o smislu života i smrti.

 

Tokom čitavog romana teče naracija u dva glasa koji se smenjuju, jedan se obraća čitaocu, dok se drugi obraća svom dnevniku. Ti glasovi pripadaju protagonistkinjama romana Rene Mišel i Palomi. Čitalac od samog početka dobro zna da njih dve imaju dosta toga zajedničkog. Iako se po društvenom staležu razlikuju, Rene i Paloma imaju sličan pogled na svet i obe su, svaka na svoj način, nezadovoljne životom. Rene je kućepaziteljka koja ima pedeset i četiri godine, voli Tolstoja i rusku književnost, sluša klasičnu muziku, gleda kvalitetne filmove i uživa u filozofskim raspravama. Svoje pravo lice krije od drugih ljudi i predstavlja se kao priprosta domarka, kako sama kaže „tako dobro odgovaram onome što je društveno ubeđenje sakupilo u obrazac pazikuće, zato što sam jedan od mnogih točkića koji pokreću veliki sveopšti privid o tome kako život ima lako dokučiv smisao“. Paloma je dvanaestogodišnja devojčica, ćerka jednog od bogatih vlasnika stanova, ljubiteljka je haiku poezije i manga stripa, veoma je pametna, ali nema želju da se ističe. Prva će shvatiti da Rene nije ono za šta se predstavlja. Novi stanar vile, bogati Japanac gospodin Kakuro Ozu, imaće dosta uticaja na obe protagonistkinje romana. On i Paloma neće posmatrati kućepaziteljku Rene kroz socijalni status, već će u njoj prepoznati sve kvalitete njene ličnosti.

 

Roman Otmenost ježa pruža viđenje društva u kome socijalni status nije odlučujići u istinski pravim odnosima među ljudima.

Odlomak iz dela

Gđa Mišel ima otmenost ježa: spolja je načičkana bodljama, prava tvrđava, ali slutim da je iznutra isto tako jednostavno istančana kao jež, lažno nezainteresovana životinjica, žestoko nedruštvena i strahovito otmena.

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.