Olujni bedem
Olujni bedem
izdavač: Laguna, Beograd, 2017.
broj strana: 301

Roman Olujni bedem Dejana Stojiljkovića nastavak je romana Duge noći i crne zastave. Glavni junaci romana predstavljeni su kao vitezovi Reda Zmaja, najveća Lazareva uzdanica u borbi protiv Turaka, i imaju presudnu ulogu u Pločničkoj bici, u kojoj Muratova vojska doživljava poraz.

 

Olujni bedem je istorijski roman sa elementima epske fantastike. U njemu se prepliću istorijske činjenice i motivi srpske narodne epske tradicije. Hrišćanska etika – mučeništvo i požrtvovanost – sastavni je deo romanesknog tkanja i istinska filozofija života i moralni imperativ glavnih likova. Reč je o dinamičnom i uzbudljivom književnom štivu koje evocira uspomene na romane epske fantastike iz čuvene edicije „Plava ptica“. Razlika je, ipak, bitna – neustrašivi vitezovi, neodoljive lepotice, veličanstveni dvoboji i krvavi bojevi su naši; događaji su smešteni u srednjovekovnu Srbiju, koja je olujni bedem odbrane hrišćanstva i deo vizantijske civilizacije.

Odlomak iz dela

Znamenje zmaja bilo je izvezeno na kavadu koji je preko lančare nosio dugokosi vitez koji ih je dočekao na ulazu u selo. Neki od ljudi u zbegu što je već dva dana tabanao od Niša prema zapadu prepoznali su ga i počeli da se došaptavaju.

„Zmaj od Radana…“, čuli su se glasovi. „To je Ivan Kosančić… Zmaj…“

Dostana ču ove glasove i podiže glavu da bolje osmotri čoveka na konju.

To je zaista bio on, vojvoda kosanički, čuveni megdandžija i mačevalac.

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.