O čemu govorim kad govorim o trčanju
ključne reči:
, , , ,
O čemu govorim kad govorim o trčanju
izdavač: Geopoetika, Beograd, 2017.
broj strana: 166
naslov originala:
Hashiru koto ni tsuite kataru toki ni boku no kataru koto
prevodilac: Divna Glumac

Da li ste se nekada pitali šta je to što maratonca motiviše da makar i puzeći ipak stigne do cilja i kojom meditativnom metodom ili mantrom uspeva da postane čovek-mašina pretvarajući se ceo u noge koje trče? Odgovor daje svetski poznati pisac i strastveni trkač na duge staze, Haruki Murakami, u delu O čemu govorim kad govorim o trčanju. Objavivši knjigu o trčanju, čitalačkoj publici je dao na uvid lične memoare koji su proistekli iz trkačkih dnevničkih beležaka zapisanih 2005/2006. godine. Murakami je pre svega veoma plodan pisac i čovek neverovatne energije koji osim trčanja pliva, vozi bicikl i takmiči se u triatlonu. Život trkača započeo je ranih 80-ih godina 20. veka u svojoj 33. godini života, koju smatra sudbinskom raskrsnicom, a u kojoj je napravio i svoj „zadocneli ali pravi književni korak”. Do danas je napisao i preveo na desetine romana i istrčao sve važnije maratone uključujući njujorški, pa čak i ultramaraton.

Govoreći o uticaju koji je trčanje na duge staze imalo na njegov život uopšte, na formiranje navika i životnih principa, autor se posebno osvrće na vezu između trčanja i pisanja navodeći da je većinu onoga što zna o pisanju naučio upravo iz trčanja. Kao najvažnije kvalitete pisca, Murakami ističe talenat, moć koncentracije i na prvom mestu istrajnost, a to su preduslovi za uspeh i u trčanju, ali i bilo kojoj drugoj aktivnosti. Murakami piše i o drugim lekcijama koje je naučio zahvaljujući trčanju, o fokusiranju na prioritet, o upornosti, disciplini, iskušenjima na tom putu, zadovoljstvu zbog postignutog, ali i suočavanju sa starenjem i problemu održavanja fizičke kondicije. Trčanje je za autora pre svega metafora za istraživanje sopstvenih granica, postavljanje izazova i prevazilaženje sebe samog.

O čemu govorim kad govorim o trčanju je knjiga o zadivljujućim podvizima čoveka koji je istrčao 100 km u kontinuitetu za nešto više od 11 sati i njegovoj spoznaji fizičkih i mentalnih agonija, koje su u domenu metafizičkog.

Murakamijevi memoari namenjeni su trkačima, ali i svim ljubiteljima kvalitetnog štiva.

 

Odlomak iz dela

„Trčanje je za mene bilo korisna vežba i istovremeno punovažna metafora. Trčeći iz dana u dan, i sabirajući trke, pomalo sam dizao visinu praga kriterijuma svog uspeha i, dosegnuvši ga, uzdizao sam i sebe. Bar sam to želeo i na tome sam svakodnevno vredno radio. Naravno, ja nisam neki trkač. Pre sam na nivou prosečnog – ili bolje reći osrednjeg – trkača. Mada, to uopšte nije važno. Važnije je da li sam uspeo da bar malo prevaziđem onog sebe od juče. Ako u trci na duge staze i postoji neko koga treba da pobedite, to ste sami vi kakvi ste bili pre.”

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.