Moj muž
ključne reči:
,
Moj muž
izdavač: Booka, Beograd, 2017.
broj strana: 149
naslov originala:
Mojot maž
prevodilac: Irena Šentevska

Odnosi muškarca i žene. Muža i žene. Brak je mesto za razvijanje ljubavi. Za ljubav su potrebni vreme i posvećenost. Kada nestane osećanja zaljubljenosti, ljudi pomisle da je nestalo ljubavi pa nastalu prazninu popunjavaju prigovorima, netrepeljivošću, dosadom ili mržnjom a ponekad i pronalaženjem novih vidova strasti. Nepresušna tema. Uglavnom sve znamo ili smo i sami proživeli. Novo u ovoj zbirci priča je način na koji su ispričane. Kratke, uverljive, nekada smešne i tragikomične a često i tužne kao ljubav na izdisaju. Bes i osećanje izdaje prevarene žene kada njuška muževljeve košulje i prebira po njegovim džepovima tražeći dokaze o preljubi; strah od samoće podstaknut dugotrajnim urušavanjem samopouzdanja od strane muškog samoživca; žensko saučesništvo u skrivanju sopstvenog greha; ravnodušnost nakon potrošenih emocija – sve to su situacije koje autorka opisuje u ovim kratkim pričama. Priče se često završavaju duhovitim obrtom što ovoj zbirku čini još posebnijom.

Rumena Bužarovska predaje američku književnost na Filološkom fakultetu u Skoplju i prevodi sa engleskog na makedonski. Sa svojih trideset i nešto godina (rođena 1981) ima dovoljno životnog i književnog iskustva da prepozna, čuje i maestralno opiše situacije u kojima se nalaze ili su se nalazili supružnici celog sveta. Sa posebnim osvrtom na balkanske muževe. To je ona situacija kada je žena malčice iza muža. U vremenu sadašnjem.

Odlomak iz dela

Tog popodneva sam stvarno otišla kod majke. Sele smo u kuhinji za stočić gde je uvek pila kafu s gostima. Odmah sam počela da plačem. ,,Priberi se‘‘, rekla mi je. Kao robot sam je poslušala. Crveni karmin joj je bio malo razmazan oko desnog ugla usana. I maskara joj se malo razlila ispod levog oka, a krejon se ugnezdio u bore oko kapaka. Dugim koščatim prstima držala je lak za nokte. Počela je da ih lakira dok sam joj prepričavala šta se desilo. ,,On je tvoj muž. Ti si ga izabrala, ti treba da ga trpiš. Razvod ne dolazi u obzir‘‘, rekla je i dunula u crveni lak koji se sušio na njenim dugim kandžastim noktima. ,,Ne smeš da ga teraš iz kuće, zato što se onda možda neće vratiti‘‘ , rekla je i pogledala me u oči. ,,Slušaj me sad, kćeri. Iz iskustva ti govorim. Ona treba da nestane.‘‘

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.