Male istorije
Male istorije
izdavač: Geopoetika, Beograd, 2009.
broj strana: 227
naslov originala:
Förflutenhetens landskap
prevodilac: Ljubiša Rajić

Kroz niz zanimljivih priča o naizgled malim, svakodnevnim pojavama i stvarima, „koje mogu u našim životima da ostave daleko veći trag“ nego krupni istorijski događaji, švedski akademik, istoričar Peter Englund (1957) u zbirci eseja Male istorije dočarava i približava čitaocu istoriju privatnog života od srednjeg veka do savremenog doba.

Iz istorijske perspektive, Englund piše o čovekovom doživljaju prirode, računanja vremena, podizanja i obrazovanja potomstva, prljavštine i smrada, straha, mraka, tišine, samoće, dokolice, siromaštva, smrti, i o društvenim okolnostima u pojedinim istorijskim periodima koje su uticale na to da se ljudsko shvatanje o njima tokom vremena menja. Piše i o nastanku i upotrebi „sitnica“, poput brze hrane, izloga, naočara, spajalice, šrafcigera, četkice za zube, koje su nam danas toliko bliske da su „postale gotovo nevidljive“, ali su ipak, kroz istoriju, menjale čovekovu svakodnevicu.

Zbirka Male istorije izbor je tekstova iz Englundovih knjiga Predeo prošlosti i Istorija tišine i drugi eseji.

Odlomak iz dela

Kad bismo sadašnjeg čoveka poslali nekoliko stotina godina unazad da se sretne sa Volterom, on bi se bez većih teškoća mogao upustiti u dobar razgovor s njim i pronaći da dele čitav niz ideja koje bismo rado nazvali modernim. Ali bi naš putnik kroz vreme ipak držao veliko rastojanje u odnosu na dragog filozofa; sigurno bi se zgrozio nad Volterovom lošom higijenom i smatrao da on smrdi. Jer stara Evropa je gadno smrdela. 

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.