Mala terasa
Mala terasa
izdavač: Čigoja štampa, Beograd, 2018.
broj strana: 158

Mala terasa predstavlja odabir priča nastalih za potrebe kultne emisije „Zabavnik“ Prvog programa Radio Beograda. Ove priče, pisane decenijama, svedoci su protoka vremena, smene generacija, toliko istih i toliko različitih ljudskih sudbina.

 

Zbirku priča Mala terasa Zorice Alempijević odlikuje sažeto pripovedanje, raznoliki zapleti, jednostavan i sugestivan izraz. Kratkoća i usmerenost radnje ka određenom cilju Malu terasu žanrovski kvalifikuje kao knjigu kratkih priča. Ostajući u granicama žanra, autorka se bavi pojedinačnim sudbinama. Broj junaka priče je ograničen, a njihova psihološka zasnovanost da se iščitati iz prećutanog, nagoveštenog, nedorečenog. Stoga, Zorica Alempijević pripoveda moderne kratke priče – to su priče o događajima, gde se iznosi razvoj i ishod jednog događaja, kao i priče o karakterima, u kojima se prepoznaju ili naslućuju psihološke i moralne odlike junaka.

 

Naslov ove knjige kratkih priča asocira na izlazak iz zone komfora, odnosno, egzistira kao otvoren prostor nasuprot zatvorenom prostoru na koji se naslanja. Stoga, Mala terasa je iskorak u nesigurno, u nepoznato, u sam život. Takođe, terasa kao uzdignuti izdvojen prostor, predstavlja i poziciju pripovedača. Stiče se utisak da baš sa te terase pripovedač posmatra ili se priseća sudbina koje kazuje. Atmosfera žive, govorne situacije u kojoj se smenjuju imenovani i neimenovani junaci čini od Male terase upravo onu tanku nit između govorenja i čitanja na kojoj autorka insistira.

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.