Lutkar
ključne reči:
, ,
Lutkar
izdavač: Geopoetika, Beograd, 2016.
broj strana: 235
naslov originala:
Dukkeføreren
prevodilac: Radoš Kasović

Jusejn Gorder (8. avgust 1952) je norveški intelektualac i autor novela, kratkih priča i knjiga za decu.

Gorder je rođen u Oslu, od roditelja pedagoga. Studirao je skandinavske jezike i teologiju na univerzitetu u Oslu.

Njegovo najpoznatije delo je Sofijin svet, u podnaslovu Roman o istoriji filozofije. Ovo popularno delo je prevedeno na pedeset tri jezika; odštampano je dvadeset šest miliona primeraka, a samo u Nemačkoj je prodato preko tri miliona.

Kao i većina Gorderovih knjiga i ova sadrži velike filozofske misli, suštinska životna pitanja.

Čitav roman ima formu pisma, koje  glavni junak, usamljenik, upućuje jedinoj osobi sa kojom je uspeo da ostvari istinsku bliskost. On svoju otuđenost leči odlaskom na sahrane nepoznatih ljudi, na kojima priča izmišljene priče o tome kako je poznavao pokojnika…

Lutkar se bavi vezama između jezika koji pripadaju indoevropskoj jezičkoj porodici. Lakoća sa kojom objašnjava komplikovane veze i značenja reči pokazuje kakav je Gorder majstor.

Autor preporuke:
Odlomak iz dela

Neiskusan kakav sam bio, trudio sam se da se držim u pozadini. Sačinio sam kratku priču o tome kako sam upoznao pokojnika, mada nije bila posebno uglađena iili maštovita. Kao što sam pretpostavio, nije mi ni bila potrebna. Dok se pila kafa, jednom su me upitali da li pripadam porodici, ipak sam bio veoma mlad, preko šezdeset godina mlađi od pokojnika, ali samo sam odmahnuo glavom iz nekog razloga nije usledilo još pitanja.

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.