Ledeni dvorac
ključne reči:
, ,
Ledeni dvorac
izdavač: Dereta, Beograd, 2016.
broj strana: 168
naslov originala:
IS-SLOTTET
prevodilac: Ratka Krsmanović-Isailović

Tarjej Vesos (1897-1970), norveški pisac, objavio je više od pedeset dela različitih književnih formi. Dobitnik je više književnih nagrada, kao što su nagrada Nordijskog saveta za književnost, nagrada Venecije i Izdavačke kuće Gildendal. Tri puta njegovo delo bilo je razmatrano za Nobelovu nagradu za književnost. Roman Ledeni dvorac je ekranizovan.

Roman o samoći, razumevanju, otuđenosti i neobičnim osećanjima dve učenice u pubertetskoj dobi. Početak prijateljstva koje je tek trebalo da se razvije između dve stidljive, vrlo mlade drugarice, postaje misterija posle nestanka jedne od devojčica. Kroz celi roman prožima se svojevrsna čežnja a duboke emocije, snove, nagone i borbu u duši glavne junakinje, autor je opisao tako verno, često na ivici stvarnosti i uobrazilje. Kako je jedanaestogodišnja devojčica postala zarobljenik sopstvene slobode zbog obećanja koje nema smisla? Kako od jednostavnih stvari može da nastane san i kako deca sa svojim dubokim osećanjima mogu stajati na pragu odrasle svesti koja sa sobom nosi mnoge tajne, saznaćete u ovom uzbudljivom i dramatičnom romanu. Predivna norveška zimska priroda u kojoj se radnja dešava, postaje zastrašujuća zbog tajni koje zaleđena reka i neobični vodopadi, koje meštani nazivaju ledeni dvorac, kriju u sebi. Taj dvorac postaje lavirint u psihološkom smislu, lutanje kroz prostorije sopstva radi suočavanja sa traumom, čime se tematizuju složeni psihološki sukobi u čijoj srži je potraga za identitetom.

Odlomak iz dela

Zimsko sunce je napokon bilo dovoljno visoko te se snop svetlosti probio u ledeni dvorac. Iako kasno i ledeno, imalo je snage. Zraci su kroz ledene zidove dopirali do ćoškova i pukotina, o koje se svetlost odbijala, stvarajući divne šare i boje, pa je tužna soba plesala.

 

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.