Fotelja na Seni
Fotelja na Seni
izdavač: Laguna, Beograd, 2017.
broj strana: 260
naslov originala:
Un Fauteuil sur la Seine
prevodilac: Vesna Cakeljić

Amin Maluf (1949), književnik, novinar, sociolog, Libanac koji poslednjih četrdeset godina živi u Francuskoj, autor je više romana i eseja, napisanih na francuskom jeziku. Jednu od četrdeset fotelja koje pripadaju „besmrtnima“ Francuske akademije zauzeo je 2011, nakon smrti antropologa Kloda Levi-Strosa. Prema ritualu Akademije, dužnost novog člana je da održi pristupnu besedu u kojoj će posebnu pažnju posvetiti svom prethodniku. Ta je beseda inspirisala Malufa da istraži biografije svih akademika koji su pre njega, od osnivanja Akademije u doba Luja XIII i kardinala Rišeljea, zauzimali 29. fotelju ove prestižne institucije. Među imenima osamnaest prethodnih „vlasnika“ fotelje ima nepoznatih i zaboravljenih, ali su Malufovi prethodnici bili i velikani francuske književnosti i nauke, poput Žozefa Mišoa, Kloda Bernara, Ernesta Renana, Anrija de Monterlana i Kloda Levi-Strosa.

 

Pišući o njihovim sudbinama, životu i delu, o tome kako su bili prihvaćeni u javnosti u doba kada su živeli, Maluf daje čitaocu obilje zanimljivih podataka o istoriji Francuske akademije dugoj četiri veka, a i o istoriji, kulturnoj i političkoj istoriji Francuske, pa i čitave Zapadne Evrope.

Odlomak iz dela

„Zlo“ koje veliki državnik beše zadao velikom piscu uključivalo je, između ostalog, i „veto“ koji je stavio na njegov ulazak u Akademiju. Rišelje nesumnjivo nikada nije eksplicitno izrazio zabranu, ali svi su znali šta on oseća po tom pitanju i niko nije bio lud da se izlaže riziku izazivajući ga. Bolje je bilo čekati da on više ne bude od ovoga sveta.

Sutradan po njegovoj smrti, pitanje se postavilo drugačije. Izbor Korneja odsada je predstavljao izvesnost; ostala je samo nepoznanica koliko ga odlagati iz pristojnosti. Fotelja Nikole Burbona bila je prva koja se oslobodila posle odlaska kardinala. Ipak, Kornej će moći da uđe u Akademiju tek dve i po godine kasnije.

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.