Danas je sreda
Danas je sreda
izdavač: Čarobna knjiga, Beograd, 2017.
broj strana: 155

Romanom Danas je sreda David Albahari, jedan od najznačajnijih i najprevođenijih savremenih srpskih pisaca, oslanja se na tematski srodna dela u kojima preispituje „slike iz porodičnog života“.

Opisujući svakodnevicu Parkinsonove bolesti, Albahari otkriva složene porodične odnose kroz razgovore oca i sina. Podstaknut Parkinsonovom bolešću, koju prihvata kao zasluženu kaznu, otac nastoji da ispripoveda sinu delove vlastite istorije iz vremena kada još nije bio njegov roditelj. U nastojanju da ispovest preduhitri demenciju, ili je čak dočeka kao izbavljenje od sećanja, Albahari graničnu situaciju svog junaka koristi kao povod da preispita smisao egzistencije. U fragmentarnim sećanjima koja otac pripoveda dok šetaju po Zemunskom keju, sinu se ukazuje neslućena slika oca.

Shvatajući svoju bolest kao zasluženu „krunu od trnja“ otac ispoveda delove sećanja na vreme provedeno na Golom otoku, dok se istovremeno otkriva i kao neko ko je bahat i osoran, čvrsto uveren u ideologiju koju je zastupao. Nasuprot nekome ko preživljava svakodnevne teškoće prouzrokovane bolešću, kroz sećanja iskrsava figura čoveka koji je nemilosrdno sprovodio mehanizam totalitarne vlasti.

Odlomak iz dela

U svakom slučaju, nije lako suočiti se sa činjenicom da je biće uz koje si rastao i koje ti je pokazivalo toplinu i ljubav, dakle, da je to biće samo jedan od zlotvora plasiranih na listi traženih zločinaca. Moj otac – komunista. Moj otac – član Ozne. Moj otac – zadužen za sprečavanje širenja religije u vojvođanskim selima. Moj otac – izvršitelj kazni. Moj otac na leđima popa Nikole. Moj otac kao moj otac. Moj otac kao kraj svega i početak svega ostalog. Moj dobri otac koji čuva stražu smrti. Moj otac koji je sve to i ništa od svega toga. Moj otac koji nije moj otac, kao što ni ja nisam njegov sin.“

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.