Crničani
Crničani
izdavač: Vukotić media, Begrad, 2016.
broj strana: 327

Pročitajte roman Crničani svetski poznatog genetičara Miodraga Stojkovića! Iznenadiće vas srećni spoj naučnika i zrelog romanopisca. Tako nešto samo retkima uspeva – kao npr. argentinskom fizičaru i nobelovcu Ernestu Sabatu, ili našem piscu i matematičaru iz dijaspore Vladimiru Tasiću. Pročitajte Crničane da biste videli kako je to kada danas, u vremenu ultimativne modernosti, jedan svetski putnik i građanin sveta piše o idiličnim i usnulim selima balkanske nedođije s početka XX veka. Crničani su selo na krajnjem jugu Makedonije, pokraj Dojranskog jezera. Selo duvana i težaka. Selo srpskih kolonista i ratnih pobednika, i zavičaj Makedonaca, Turaka , Grka, Šiptara, Bugara, Jevreja, Cincara… Kroz opis sukoba i netrpeljivosti starosedelaca i dođoša, Komita i Kontrakomita, srpskih rojalista i VMRO, razvija se i propada mit o integralnom Jugoslovenstvu, i dekonstruiše jednako nerealan mit o „Srpskoj Makedoniji“. Svi nabrojani društveni slojevi su, na jedan ili drugi način, zavisni od duvana i od državnog monopola na duvan, kojim upravljaju ratni profiteri i političarski bašibozuk, kakav i danas postoji. Suptilnu aromu trilera romanu daju tajne operacije nacističkih agenata da se domognu kompletnog roda čuvenog makedonskog duvana. Sve je opisano na osnovu originalnih dokumenata koje je autor proučio u nemačkim arhivima.

 

Ipak, više od svega, Crničani su priča o poetskoj i čistoj ljubavi Vlajka i Roske, o neraskidivom prijateljstvu Srbina Vlajka i Turčina Gulje, o tome da za dobar život nisu potrebni novac, vlast, raskoš, nego dobri ljudi.

 

Roman o patiniranim vanvremenskim krajolicima Južne Makedonije. O vremenu bolnom i veličanstvenom. Bolnom u materijalnom trpljenju i oskudici, veličanstvenom u jednostavnosti življenja i duhovnom bogastvu. Knjiga je uzorna u književnom, jezičkom i etičkom smislu.

Odlomak iz dela

Menjaju se imena, vere, nacionalna pripadnost. U popisu stanovništva jedan brat se izjašnjava kao Bugarin, drugi kao Srbin. Možda su obojica nekad bili Bugari? Ili Srbi? Makedonci? Grci? Turci? Ko će ga onda znati gde su razlike? Znam ako prodaš dedovinu, prodaješ sebe. Znam ako jednom prodaš – uvek ćeš.

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.