Bumerang
ključne reči:
, , ,
Bumerang
izdavač: Presing, Mladenovac, 2016.
broj strana: 110

Roman Bumerang Berislava Blagojevića proglašen je knjigom godine od strane Udruženja književnika Republike Srpske. Koristeći bumerang kao metaforu stalnog vraćanja, Blagojević govori o generacijin mladih, koji pokušavajući da odu, ostaju u mestu, vezani za roditeljski dom, odnosno, za grad u kome su odrastali i u koji se vraćaju nakon studija. Stoga, Blagojevićev roman pripada delima socijalne tematike.

Pa ipak, sem teme aktuelnih društvenih pitanja, Bumerang je i roman o ljubavi. Tema ljubavi se u Blagojevićevom romanu razlistava kroz svoju višeznačnost – kao ljubav muškarca prema ženi, ljubav prema prijateljima, prema knjizi, odnosno, biblioteci, ljubav prema mestu iz koga se ne može otići.

Naposletku, Bumerang Berislava Blagojevića je i roman o biblioteci, koja se javlja kao mesto utočišta. Naime, Projekat BOB – Brodska omladinska biblioteka – za junake „bumerang generacije“ predstavlja mogućnost da se ode dok se ostaje u mestu. Knjige obnovljene biblioteke u Brodu, svetovima koje nude, pružaju iskorak iz ovog mesta koje je smešteno na granici i istovremeno je nevidljiva granica, čija nepostojeća linija duboko je urezana u svesti junaka. Iz tog razloga, projektom Brodske omladinske biblioteke, junaci romana prevazilaze sebe kao bumerang koji se vraća na mesto odakle je otpočeo let, potvrđujući se kao ona druga vrsta bumeranga, koja „leti pravolinijski i pada daleko od osobe koja ga je bacila“.

Odlomak iz dela

„I mi smo u okovima, ali nekim drugačijim – u verigama beznađa, bankarskog ropstva i domaćih robovlasnika. Stojimo i čekamo i krivi i dužni. Stojimo i ćutimo, baš kao i oni. U gradu začaurenom u rascjepu između šta-bi-bilo-kad-bi-bilo i šta-bi-bilo-da-je-bilo, u gradu koji ne nudi ništa sem vremena. Ima li razlike između osuđenika i nas, tobože slobodnih? Postoji li razlika između zatvorske ćelije i ovog grada?“

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.