Boja zemlje: roman po porodičnom albumu
Boja zemlje: roman po porodičnom albumu
izdavač: Laguna, Beograd, 2016.
broj strana: 221

Elvedin Nezirović, rođen je u Mostaru, 1976. Školovao se u rodnom gradu, gde je završio Pedagošku akademiju, Odsek za bosanski jezik i književnost, te Fakultet humanističkih nauka, Odsek za engleski jezik i književnost. Objavio je dve knjige poezije, Bezdan i Zvijer iz hotelske sobe, te zbirku priča Toliko o tome. Dobitnik je nekoliko književnih nagrada i priznanja. Pesme su mu prevedene na engleski, italijanski i turski jezik.
Nezirović pripoveda porodičnu dramu ali i istorijski roman. Boja zemlje otvara se pričom o ocu koji gine u saobraćajnoj nesreći kada je njegovom sinu, autoru ovog romana, samo sedam meseci. Ovo je autobiografska povest pisca o svom odrastanju, on piše o svojim osećajima vezanim za oca kojeg se ne seća i o kojem malo zna, piše o ostalim članovima porodice i njihovim sudbinama, o ratnom periodu i o dešavanjima koja su uveliko promijenila njihove živote. Istovremeno je i pripovest o periodu u kojem se raspala jedna zemlja i u čijem su se središtu našli tragični akteri ovog romana..
Roman je jednostavan, emotivan i iskren. U romanu se susreću tragedija i poezija, istorija i emocija, patnja i porodična drama u ratu, sve to bez velikih reči i politizacije priče.

 

Autor preporuke:
Odlomak iz dela

Potreba da pišem o njemu prvi put mi se javila nedugo nakon što sam i sam postao otac. Proizašla je, čini mi se, djelimično iz mojih nastojanja da utvrdim u kojoj mjeri je njegova smrt oblikovala moje ja, ali najviše, rekao bih, iz jednog stanja u koje sam zapao nakon što sam , kao roditelj, napokon mogao sagledati stvarne razmjere njegove tragedije.

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.