Bernardijeva soba
Bernardijeva soba
izdavač: Kulturni centar Novog Sada, Novi Sad, 2011.
broj strana: 135

Slobodan Tišma je rođen 1946. godine u Staroj Pazovi. U mladosti se bavio pisanjem poezije, konceptualnom umetnošću i rok muzikom. Do sada je objavio sledeće knjige: Marinizmi (poezija), 1995; Vrt kao to (poezija), 1997; Urvidek (priče), 2005; Pjesme (poezija), 2007; Quatro Stagioni, (roman), 2009.

 

Ovaj roman Slobodana Tišme ovenčan je NIN-ovom nagradom jedinom koja privlači pažnju medija i široke čitalačke publike. Ako ga upoređujemo sa prethodnim njegovim romanom shvatićemo da ima sličnu strukturu. Sastoji se od niza priča koje se lančaju i povezuju među sobom prateći osnovnu priču. U tekstu je prisutna izvesna muzikalnost, a strpljivost u čitanju se isplati kada se dublje uđe u roman. Predstavlja jednu veštu igru koja obrađuje svakodnevni život a ujedno mu se i ruga. Stvaraju se komične situacije koje će nasmejati čitaoca, ali ne grohotom već cinično, uz spoznaju da se narator ruga i njima, čitaocima, dok čitaju ovu knjigu.

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.