Pretraživač
Pretraživač
izdavač: , Beograd, 2017.
broj strana: 122

 

„Pretraživač”, knjiga kratke proze, emotivnih književnih zapisa Gorana Petrovića, višestruko nagrađivanog srpskog pisca, svojim izazovnim naslovom otkriva vidljivi ali često neprimećen svet realnih predmeta, čestih pojava ili ljudskih osećanja. U svakom društvu, na svim kontinentima, u toku života se može naići na besmislene, napuštene građevine (Kapija), izgubiti sitnice (Izgubljeno), vreme (Kalendari), a čak i sopstvene misli (Rečenica).

Beležeći na dnu svakog zapisa tačan datum ploda svoje inspiracije, pripovedač je poput intimnog dnevnika beležio damare svog i tuđih života, nenametljivo prikazujući šta smo okrznuli pogledom a trebalo je da vidimo, šta smo čuli a nismo razumeli, šta pretražujemo a šta stvarno pronađemo.

Uvodeći nas u čaroliju otkrivanja novih sadržaja pojmova koje smo bezličnim elektronskim pretraživanjem već sretali, navešće nas da prepoznamo i njihova skrivena značenja, smisao i lepotu. Dosledan čuvar bogatstva srpskog jezika, Goran Petrović je svojim kratkim zapisima pokazao dragocenost mnogih zaboravljenih i napuštenih reči i izraza, odabravši radije da bude starinski mudri pronalazač umesto bezlični, moderni pretraživač.

 

Odlomak iz dela

Baka je imala predratnu knjižurinu, nešto između pesmarice, sanovnika i večitog kalendara, nešto između poljoprivrednog kalendara i popisa pazarnih dana u Srbiji, odnosno vašara (tada se govorilo panađura). To je bila jedina knjiga koju je baka posedovala. U njoj se nalazilo sve što je smatrala važnim. Pesme, spisak tumačenja osnovnih snova, saveti kada šta treba sejati ili saditi, kada šta treba žnjeti ili brati… I, kako rekoh, popis pazarnih dana i vašara. Baka je tokom života bila u svega tri grada, mada je promenila šest država, ali je napamet znala kada je pijačni dan i u najudaljenijoj varoši. Mora biti da bi se sada veoma iznenadila, sada kada bi videla svoju zemlju u kojoj je svaki dan sve, mada i svašta, na prodaju, gde se trguje i mimo vašara, kao da je čitava ta zemljica postala jedna velika, opšta kvantaška pijaca.

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.