Slomiti kosti
Slomiti kosti
izdavač: Dibidus, Beograd, 2021.
broj strana: 96

Druga pesnička zbirka Valentine Baktijarević, a prva koju izdaje u Srbiji (prva zbirka Pomeѓu objavljena je u Skoplju kao dvojezično izdanje), dočekana je sa velikim nestrpljenjem, budući da su čitalačkoj javnosti, zahvaljujući društvenim mrežama, Valentinine pesme već bile poznate. Kratki, naizgled nasumično poređani u svega nekoliko redova, stihovi su odzvanjali  internet prostorima izazivajući reakcije. 

Sama zbirka je dugo pravljena, ručno sklapana, obogaćena poetski nežnim ilustracijama Suzane Vulović i kaligrafskim pismom Sofije Marković. Na ručno pravljenom cvetnom papiru dominiraju motivi iz prirode – cveće i ptice, koji prate ritam stihova, stvarajući toplu i blagu atmosferu. I forma i sadržaj zadovoljavaju visoko postavljene estetske kriterijume.

Lirski subjekat pesama Valentine Baktijarević neprestano se obraća nekome (a taj neko nije nužno uvek ista osoba) rečima punim ljubavi i topline, čak i kada se govori o smrti ili neizrecivoj boli, koja ipak, u ovim jezgrovitim pesmama, uspeva da bude iskazana („od tvoje smrti / ostavljam te gde stignem / da se što lakše vratiš / ostavljaš me bez daha / mili / pola kičme tebi / pola kičme meni / prolećeˮ). Svako „miliˮ i „ljubaviˮ koje započne, završi ili preseče stihove jedne pesme, doprinosi njenoj melodiji, eufoničnosti; a svojom razigranošću, pesma ume da podseti i na bajalice („ispao si mi iz oka / pun kofer vode / ovde / pršljen tebi / pršljen meni / so na ranuˮ). Ljubav, žudnja, sastanci, rastanak, smrt, bol; svi navedeni (i drugi) motivi protkani su duboko u svaku pesnikinjinu reč. Isečci iz života, kao kratki odblesci stvarnih trenutaka, tek blago aludiraju na određeni događaj, ali nepogrešivo uspevaju da iznedre duboko emotivnu reakciju čitaoca. Valentinini stihovi su svačiji. Autentičnost, ples reči, ogoljenost i jasne pesničke slike, mada uvek prožete ličnim simbolima, svi navedeni elementi čine da dijalog između lirskog subjekta i voljene osobe postane univerzalan i blizak čitaocu. 

Preporučujemo nasumično čitanje pesama, jedne dnevno, tačno tamo gde slučajno otvorite zbirku, kako bi pesme živele i klijale u vama, svaki dan pomalo!

Autor preporuke:
Odlomak iz dela

kada te nema

ne mogu da dišem na nos

pa dišem na usta

sklupčam se

i postanem more

sve su obale moje

mili 

bura će

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.