Kosturi okruga Medison
Kosturi okruga Medison
izdavač: Laguna, Beograd, 2018.
broj strana: 187
naslov originala:
Kosturi okruga Medison

Pred nama je roman čija priča teče u dva paralelna toka: smenjuje se epistolarno pripovedanje u kojem se majka obraća svojoj kćeri i pripovedanje u trećem licu koje prati sve ostale likove, njihove unutrašnje drame i događaje koji tvore strukturu priče.
Kostur romana čini film „Mostovi okruga Medison“ i Vedranina interpretacija filmske fabule, odnosno njeno omiljeno tumačenje motiva lažnog morala i svih okova sveta koji traže od čoveka da uvek uradi suprotno od onog što ga čini istinski srećnim. Vedrana je brutalno iskrena i bizarno emotivna. Njen subverzivni pristup temi ljubavi, seksa, braka i odnosa između roditelja i dece otvara raznovrna egzistencijalna pitanja i zahteva zrelog čitaoca koji će necenzurisanu sliku sveta uspeti da razume kao najfiniju ironiju uperenu protiv kaveza u koji nas postavlja društvo.
Glavni lik romana je žena „u zlatnim godinama“ koja je našla svog Klinta Istvuda i koja do kraja romana ne skida odelo kukavice jer, poput Meril Strip, nema hrabrosti da iskoči iz kamiona. Na kraju, mnogi likovi iskaču iz kamiona na razne načine.
Tema romana je iskakanje iz kamiona i proces u kojem mostovi postaju kosturi bilo kojeg okruga u bilo kojem vremenu.

Odlomak iz dela

… Zapamti, kćeri, mi žene moramo biti oprezne u svim godinama. Kad smo zaljubljene, posebno. Zato sirota Meril nije iskočila iz auta i otrčala Klintu. Sve joj se ovo motalo po glavi, nije čudo da je ostala u onom kamionu. Ali je zato u miru i tišini, dok bi djeca i muž spavali, pisala priču o svom životu ovako kako ja pišem o svom.

 

Nijedna žena tako ne može razgovarati sa svojom kćeri, mi majke za vas smo samo sluškinje koje nemaju pravo na malo sreće ni u zlatnim godinama i koje nikad, baš nikad ne smiju sići s kamiona jer su u kamionu djeca a volan je u rukama mužjaka u kockastoj košulji prljava okovratnika. Oprosti mi ako sam pregruba.

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.