Beogradski trio: građa za roman
ključne reči:
, , , ,
Beogradski trio: građa za roman
izdavač: Laguna, Beograd, 2018.
broj strana: 197

Goran Marković je filmski i pozorišni reditelj, scenarista i pisac, profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Autor je nekoliko zapaženih proznih knjiga.

Na samom početku, o romanu koji se našao i u najužem izboru za NIN-ovu nagradu za 2019. godinu, autor kaže: „Pred čitaocima je neka vrsta arhivske građe. Ova gomila papira selila se sa mnom s mesta na mesto više od dvadeset pet godina, koliko mi je trebalo da je prikupim.“ Beogradski trio je melodrama, u kojoj pratimo sudbine jedne britanske i jedne srpske porodice na pragu rezolucije Informbiroa 1948. godine u Jugoslaviji. Lorens Darel, kontroverzni pisac i diplomata, kao ataše za štampu Britanske ambasade stiže u Beograd, zaljubljuje se u svoju profesorku srpskohrvatskog jezika, čiji muž, pukovnik jugoslovenske vojske, dospeva na Goli otok zbog neslaganja sa Titovom režimom. Ubrzo i glavna junakinja biva životno ugrožena, a Lorens Darel ulaže napor da spase od smrti i sirotišta njihovu kćer.

Ono što doprinosi kvalitetu romana jeste neobična kompozicija – sastavljen je od privatnih pisama, dnevničkih zabeleški, službenih izveštaja sa Golog otoka, zapisnika, saopštenja, šifrovanih špijunskih poruka, venčanih listova, putnih karata, kao i citata iz Darelovih romana Aleksandrijski kvartet i Beli orlovi nad Srbijom. Najveći uspeh Markovićevog romana jeste u tome što je uspeo da nađe finu meru privatnog i opšteg, odnosno da prikaže opštu sliku istorijskih događaja, i njihov odjek na pojedinačne ljudske sudbine.

Odlomak iz dela

„Iako je svestan svakog nesklada, svake nesreće u prirodi čoveka, umetnik ne može da uradi ništa kako bi upozorio svoje prijatelje, da ukaže, da vikne na vreme i pokuša da ih spase. To bi bilo beskorisno. Jer svi su oni svesni kovači sopstvene nesreće. Sve što umetnik može da kaže kao imperativ jeste: Razmišljaj i plači!”

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.