Simbolička razmena i smrt
ključne reči:

Simbolička razmena i smrt
izdavač: DEČJE NOVINE, GORNJI MILANOVAC, 1991.
broj strana: 276
naslov originala:
L’ÉCHANGE SYMBOLIQUE ET LA MORT
prevodilac: Miodrag Marković

Jedan od najznačajnijih francuskih teoretičara 20. veka Žan Bodrijar, čiji opus predstavlja kombinaciju filozofije, sociologije, ekonomije, daje kritički osvrt na vreme u kojem živi. Kombinujući socijalnu teoriju i filozofiju, Bodrijar odslikava ključne događaje i fenomene epohe. U knjizi Simbolička razmena i smrt“ nastoji da dâ detaljan opis kapitalističkih vrednosti i sadašnjeg društva. On veliča premoderno društvo i u njemu dominantan princip realnosti nasuprot današnjem postmodernom. Ono što, po mišljenju Bodrijara, odlikuje sadašnji trenutak, jeste princip simulacije kao privida koji zamenjuje stvarnost. Simulacija je svuda oko nas, mi više ne živimo, mi simuliramo život, ekonomiju, a tržišni zakoni su apsorbovani i reciklirani, vrednosti se gube u simulaciji. Tako ovaj sistem više nije realan već prelazi u hiperrealnost. Ona je realnija od same realnosti, pri čemu modeli i slike uspostavljaju kontrolu nad idejama i ponašanjem pojedinca. U takvom stanju, ideologije smenjuju jedna drugu, bez ikakve suštinske razlike ili pomaka unutar sistema. Sve je deo sistema, čak i kriza. Subjektivnost je izgubljena i sve više zavisi od jedne nove situacije koja je opisana kao preterana blizina svih stvari“. Traži se spektakl a ne značenje. Subjekat je instant slika i informacija u jednom preterano izloženom svetu. Ovakav opis sistema – kao skup simulacije stvara novo postmoderno stanje. Jedini efikasan odgovor na ovakvu situaciju Bodrijar vidi u onome što sistem ne daje, a to je smrt. U ovom slučaju ona je izraz reverzibilnog, ona je ono što ruši i što izaziva nered, simbolički nered. Smrt je iskorak iz postmoderne – ona uvek čeka na kraju sistema i ona je simboličko uništenje koje vreba sam sistem.

Autor preporuke:
Odlomak iz dela

Diznilend je postavljen kao imaginaran kako bi podržao verovanje da je sve ostalo stvarno, mada Los Anđeles i Amerika koji ga okružuju više nisu stvarni nego spadaju u vrstu nadstvarnog i simulacije. Ne radi se više o nekoj lažnoj predstavi stvarnosti već o prikrivanju da stvarno više nije stvarno, dakle o spasavanju principa stvarnosti.

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.